Как да откажем бебето от носене на ръце

Как да откажем бебето от носене на ръце

За бебетата майчината прегръдка е най-хубавото и сигурно място на света.

След 9 месеца, прекарани в утробата, новородените имат нужда да усещат сърцебиенето на мама, нейната миризма и топлина. Така се успокояват и в повечето случаи бебетата спират да плачат.

Но носенето на ръце на бебето се превръща в навик, от който рано или късно осъзнавате, че ще ви е трудно да го откажете.

Малкото е свикнало всеки път, щом се разплаче, да го вдигате и да го гушкате. Но с напредването на месеците вие все по-често изпитвате болки в кръста, а и усещате, че бебето има нужда от повече независимост.

Първи стъпки за отказване на бебето от носене на ръце

Носене на ръце на бебе

Започнете като оставяте малкото в бебешката люлка или пък на пода върху постелката за игри.

Стойте близо до него и го заигравайте с нещо. В началото го правете за няколко минути, а когато усетите, че бебето е на път да заплаче, го вземете на ръце.

Научете се да разпознавате знаците, когато малкото става раздразнено и го вдигнете точно преди се разплаче. Ако изчаквате това да стане, то ще свикне с мисълта, че плачът му гарантира, че майка му ще го вземе в ръцете си.

Правете това упражнение по няколко пъти на ден, в моментите, в които бебето е най-спокойно. Бавно удължавайте времето, в което го оставате в люлката или на пода, и използвайте бебешките играчки като източник на развлечението вместо вас самите.

Таткото също може да се включи в тези занимания. Така детето постепенно ще свикне, че има и други приятни неща, освен да бъде в прегръдките ви.

Играчките, които са с контрастни цветове, издават звуци или в тях бебето може да види отражението си, ще ви бъдат безценен помощник.

След около седмица ще забележите промяна в поведението на малкото и че то е станало по-независимо от майчините ръце.

Как да се избавите от синдрома Вдигни ме

Да бъдат носени на ръце обичат не само новородените, но и децата на 2-3 годинки. Всеки родител е чувал многократно от своето мъниче, че иска да го вдигне.

Вместо да удовлетворите този му каприз, опитайте се да превърнете всичко в игра.

Обяснете му, че само бебетата имат нужда да бъдат носени на ръце, а то вече е голямо дете.

Предложете му вместо това, да ви бъде помощник като му дадете да носи нещо от пазара, което уж много ви тежи. Или пък да брои стълбите по които се качвате, вместо да е в ръцете ви.

Така детето ще се чувства пълноценно и ще повярва, че ако наистина иска да е голямо, то прегръдките ви са само място, в което може да намери успокоение, но не и начин за придвижване.

Ако бебето заспива, само когато го носите

Да откажем бебето от носене

Най-голямата грешка е да свикнете бебето да спи до вас през нощта. То започва да асоциира съня само с топлината от друго тяло, защото свиква да ви усеща.

За да го откажете от този навик, започнете да го приспивате в люлка или пък го повивайте добре, за да създадете фалшиво усещане от прегръдка.

Сложете го в бебешкото креватче, но стойте до него - милвайте го, говорете му докато се успокои. Бебетата нямат способността сами да се успокояват, така че това е ваш ангажимент.

Ще ви отнеме известно време да го научите да заспива само, без да го носите на ръце, затова бъдете търпеливи.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати