advice.bg»Съвети»Как се сортират дрехите за пране?

Как се сортират дрехите за пране?

Как се сортират дрехите за пране?
Снимка: advice.bg

Много домакини си задават въпроса как правилно да сортират дрехите за пране. Дали деленето само по цветове е достатъчно или трябва да се имат предвид и много други неща.

Всъщност има няколко неща, с които да се съобразите, преди да нахвърляте всичко в пералнята и да го пуснете на някаква предварително зададена температура.

Основните препоръки са да не перете заедно цветни и светли дрехи, бельото да се пуска отделно от останалите дрехи, както и да не смесвате дрехи от различни материи, за да може всяка от тях да бъде изпрана възможно най-добре без да бъдат нанесени някакви вреди върху самия плат, от който е направена.

Преди да пристъпите към разделяне на дрехите, проверете техните етикети - там ще намерите на каква температура може да перете дрехата, както и дали и на какви обороти може да бъде подлагана на центрофуга.

След като сте разделили дрехите по цветове и по материи, разделете ги според подходящата температура за пране.

За по-замърсените дрехи, които имат упорити петна или са попили нежелани миризми, изберете по-продължителна програма за пране.

По-слабо замърсените дрехи може да бъдат пуснати и на някоя от кратките програми, които много перални машини предлагат. Избягвайте да перете черни или червени дрехи с наситени цветове, защото те много лесно избеляват при по продължително пране.

Независимо каква програма сте избрали, препоръчително е петната върху дрехите да се обработват възможно най-скоро след получаването им.

Финото лично бельо, дантелените сутиени, сатенените чаршафи и др. Подобни вещи не бива да бъдат пускани в пералнята заедно с останалите дрехи. Обикновено се препоръчва те да се перат само ръчно, но ако не искате да перете на ръка, тогава изберете някои от специалните програми за деликатно пране. Хубаво е специално за сутиените да използвате специалните торбички, които ще ви помогнат да ги предпазите от деформация.

Пухените якета, завивките с естествен пух и други такива дрехи трябва да се перат заедно със специални топки, които ще спомогнат за по-правилното разпределение на пуха.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати