advice.bg»Съвети»Как се прави завещание?

Как се прави завещание?

MarianeMariane
Новак
3
Как се прави завещание?

Казват, че смъртта е последното голямо приключение, което ни очаква. Факт е, че всеки рано или късно ще напусне този свят, оставяйки в повечето случаи нещо след себе си.

В много страни практиката да се оставя завещание е широко застъпена, а напоследък и у нас все повече хора искат да уредят разпореждането с имуществото си още приживе.

Законът им дава това право, като за целта трябва да бъде изготвено завещание, в което точно да е упоменато какво се случва с наследството и кои ще са наследниците.

Има два начина за съставяне на завещание - собственоръчно или нотариално.

Собственоръчното завещание е лесно за изготвяне и предоставя доста голяма свобода на този, който иска да заяви волята си.

Разбира се, има изисквания, които задължително трябва да бъдат спазени, за да бъде валидно завещанието.

На първо място то трябва да бъде буквално собственоръчно - т.е. написано на ръка, а не на компютър, пишеща машина или др. На него трябва изрично да е упомената датата, на която е съставено и трябва да е подписано от онзи, който изявява волята си - с имената и подпис, но се приема и само собственоръчно поставен подпис.

В случай, че по текста има направени корекции, поправките трябва да са датирани и подписани отстрани задължително.

Собственоръчното завещание маже да се съхранява както от човека, който го е направил, така и в нотариална кантора или познат, който да го предаде на нотариус след смъртта на наследодателя.

Вторият вариант за съставяне на завещание е нотариалното завещания, което се изготвя в кантората на нотариус и представлява официален документ.

То се съставя след молба до съответния нотариус и в присъствието на двама свидетели, както и след проверка на самоличността и наличието на пълна дееспособност.

Наследодателят диктува на нотариуса волята си относно това кой какво да наследи, а нотариусът записва всичко точно. Разбира се, допустими са изменения, които имат за цел прецизиране на изказа - като премахването на паразитни думи, но не и промяна на волята по същество.

След съставяне на завещанието, нотариусът го прочита, за да се увери наследодателят, че всичко е както би искал и собственоръчно го подписва пред свидетелите.

Свидетелите също подписват документа, както и самия нотариус, който го запечатва след това и го съхранява в сейф до кончината на наследодателя или негово второ нареждане.

Всяко завещание, независимо дали собственоръчно или нотариално, може да бъде отменено по желание на наследодателя във всеки един момент и без допълнителни условия.

Независимо дали завещанието е собственоръчно или нотариално, за да има правно действие за страните, то трябва да бъде обявено от нотариус, който изготвя протокол за обявяването му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати