Advice.bg»Съвети»Какво е ПИК и защо ми трябва

Какво е ПИК и защо ми трябва

EvgeniaEvgenia
Новак
1291
Какво е ПИК и защо ми трябва

ПИК е персонален идентификационен код, състоящ се от 10 букви и цифри, издаван от Националния осигурителен институт (НОИ). Получава се след попълване на заявление.

Този код дава достъп на клиентите на НАП до някои електронни услуги, които касаят достъп до лични данни.

Чрез ПИК можете да следите осигурителния си статус и да правите справки за подадените за Вас данни за дни в осигуряване и осигурителен доход от работодателите Ви за времето, което ви интересува.

Служителите, които са в отпуск поради временна неработоспособност, бременност и раждане, отглеждане на дете до 2-годишна възраст или за осиновяване на дете до 5-годишна възраст, имат възможност да проследят, дали са постъпили данните от издадените болнични листове и представените документи за изплащането на паричните обезщетения от НОИ.

ПИК дава възможност да се следи и проверява, дали е отпуснато парично обезщетение и дали същото е изплатено.

Лицата, на които предстои да ползват отпуск по майчинство, могат да изчислят прогнозен размер на паричното си обезщетение за конкретния случай.

Лицата, които нямат работа, могат да правят справки за регистрираните заявления за отпускане на парични обезщетения за безработица и за вече изплатени обезщетения.

Тези, които следва да се пенсионират, могат да си проверят стажа и осигурителния доход. Могат да изчислят прогнозния размер на пенсията си.

Вече пенсионираните служители могат да се информират за издадените им разпореждания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати