Advice.bg»Съвети»Как да си направя електронен подпис

Как да си направя електронен подпис

Как да си направя електронен подпис

В ерата на информационните технологии хартиените документи се заменят с електронни носители. За да им придадат правно значение, те трябва да бъдат заверени и с подпис и печат.

В тази връзка много потребители имат въпрос как сами да си направят електронен печат и подпис.

За да отговорите на него, трябва да разберете какво е електронен цифров подпис (ЕЦП)? EDS - информация за подписващия, приложена към друга информация (документ, който се подписва).

Видове електронни постове

Има два вида EDS: прости и подобрени.

Подобреният, от своя страна, се дели на квалифициран и неквалифициран:

- Простият цифров подпис (PES) е подпис, състоящ се от набор от символи и пароли. Ярък пример за PEP е използването на банкова карта. При издаването му се регистрират потребителско име и парола, а при извършване на платежни действия абонатът получава код на регистрирания в банковата система телефон, който трябва да въведе за потвърждение на плащането;

- Неквалифициран ES - информация за абоната, криптирана с помощта на конвертор на криптографска информация, който ви позволява да проследявате подписващия, както и всички промени, направени в документа след подписването му;

- Квалифицираният ES има същите свойства като неквалифицирания подпис, но неговият задължителен атрибут е сертификатът за ключ за проверка на DS.

- Обикновено и неквалифицирано ES съответства на виза на хартиен документ, квалифицирано е електронен печат и подпис.

Има няколко начина да направите подпис на компютър и да удостоверите документ с него. Кои от тях, ще разгледаме допълнително:

Създаване на EDS в Word

Безплатно се създава електронен подпис в документи от пакета MS Office. Помислете за пример с файл на Word. За да удостоверите документ, създаден с помощта на софтуер Word, трябва да изпълните следните стъпки:

1. Поставете курсора на мястото, където искате да добавите подпис;

2. Отидете в раздела „Вмъкване“ и щракнете върху бутона „Ред за подпис на Microsoft Office“;

3. В прозореца, който се отваря, попълнете задължителните полета;

4. Можете също да добавите подпис от менюто Файл. За да направите това, отворете документа, щракнете върху бутона "Файл", "Детайли", "Защита на документа" и изберете функцията "Добавяне на цифров подпис";

5. След това попълваме формуляра по същия начин, както е показано на фигура 2. Подписът, генериран от горния метод, обаче е труден за проверка за автентичност.

Как да създадете EDS и да регистрирате сертификат онлайн

За да направите онлайн електронен подпис за EDI с IFTS, физическо лице трябва да се регистрира в личната сметка на данъкоплатеца (LCN). За да получите сертификат в LKN, отидете в раздела „Профил“ и кликнете върху бутона „Получаване на сертификат за сертификат за ключ за проверка на електронния подпис“. Този ключ е валиден 1 година, след което сертификатът се иска отново. LKN генерира безплатно електронен подпис онлайн.

Тази функция е достъпна само за физически лица, които не включват индивидуални предприемачи, частни нотариуси и други самостоятелно заети лица.

Освен това EDS, получен от физическо лице в LKN за изпращане на отчети до Федералната данъчна служба, не е подходящ за работа на портала Gosuslugi.

В същото време, ако имате EDS за обществени услуги, издаден на физическо лице, можете напълно да влезете в личния акаунт на данъкоплатеца на уебсайта на Федералната данъчна служба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати