advice.bg»Съвети»Колко време издържа умъртвен зъб?

Колко време издържа умъртвен зъб?

Колко време издържа умъртвен зъб?

Зъболекарят се оказва враг номер едно за много хора. Това е обяснимо, предвид причинените дискомфорт и болка при прилагането на денталните интервенции. Един от най-лошите възможни сценарии е вашето посещение при зъболекаря да свърши с умъртвен зъб.

Какво означава това?

- Умъртвеният зъб е здравословно дентално състояние, характеризиращо се с премахване на пулпата, вследствие на което се изгубва чувствителността в зоната.

Колко време издържа умъртвеният зъб?

Специалистите не се заемат с това, да определят категорично периодът на издръжливост на умъртвеният зъб. Това е относителна прогноза, която зависи от фактори като:

- Хранителни навици на пациента;

- Вредни навици на пациента;

- лична орална хигиена;

- Начин на изработка – умъртвените зъби, облечени в зъбна коронка, са доста по-издръжливи;

- Опит на специалиста и др.

Ако горепосочените фактори са в благоприятна посока, то тогава издръжливостта може да бъде в рамките на 5-10 години. Не малко са случаите, когато пациентите опазват умъртвените си зъби дори за по-дълги периоди. Ако обаче специалистът не е работил достатъчно професионално или пациентът не полага никакви грижи за своите зъби, то тогава издръжливостта може да бъде изключително краткотрайна – от порядъка на година или едва няколко месеца след интервенцията. Затова е от изключително значение да се полагат дори елементарни усилия като:

- Редовно миене на зъбите;

- Избягване на сладки храни;

- Избягване на тютюнопушене;

- Редовна профилактика;

- Предпазване на зъбите от износване и грижа за зъбния емайл;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати