advice.bg»Съвети»Как се прави сироп от бъз

Как се прави сироп от бъз

Сиропът от бъз е много полезен, както и самият бъз. Това растение цъфти през месеците май и юни. Цветът е бяло-жълт и има много приятен аромат. В цветовете от това растение се съдържат много етерични масла, смолисти вещества, гликозиди, органични киселини и др. В него се съдържат също много антиоксиданти, витамини и фитохимикали. Ще ви представим няколко рецепти за сироп от бъз.

Първа рецепта:

Ще ви трябват: 60 бр. стръкчета цветове от бъз; 2 килограма захар; 16 супени лъжици качествен пчелен мед; 8 лимона;

Приготвяне: В тенджера се слагат три литра вода и към тях се добавя посоченото количество захар. Слага се на котлона и след като кипне и захарта вече е напълно разтворена, махаме от котлона. Оставя се напълно да изстине. След това се слагат лимоните, които са нарязани на ситно, меда и цветовете бъз. Трябва да престои два дни. Трябва да сте сигурни, че цветовете са добре покрити със сироп. След това се прецежда през марля и се пълни в стъклени бутилки. Варят се за 5 минути;

Втора рецепта:

Ще ви трябват: 60-70 цветове от бъз; 11 литра вода; нарязани на ситно билки; 4 пакетчета лимонтузу, 11 кг захар;

Приготвяне: Взема се туба от минерална вода с вместимост 11 литра и в нея се слагат цветовете бъз. След това се пълни изцяло с вода от чешмата. Може да сложите ситно нарязани пресни билки като мащерка, пелин, маточина и др. Бутилката се затваря и тубата се оставя най-малко за 24 часа да се кисне, като от време на време трябва да се разклаща. След това се прецежда през двойна марля и се добавят 11 килограма захар, като съотношението е 1:1 захар и вода. Слагаме и лимонтузуто. Течността се бърка, докато захарта се разтвори. След това сиропът от бъз се пълни в стъклени бутилки, които се затварят плътно. Съхраняват се в хладилника. Когато се консумира, трябва да се разреди с вода.

Трета рецепта:

Ще ви трябват: 20 цвята бъз; 1 литър вода; 1 пакетче лимонтузу; 1 кг чист пчелен мед;

Приготвяне: Цветовете бъз се слагат във вода и се слага лимонтузуто. Оставя се 24 часа да престои на хладно място. Прецежда се и към него се добавя 1 кг мед, като се бърка, докато меда се разтвори напълно. След това се налива в стъклени буркани и се съхранява в хладилник. Преди да се консумира се разрежда с вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати