Advice.bg»Статии»За дома»Направи си сам»Как да опазим себе си и дома си от мълнии

Как да опазим себе си и дома си от мълнии

Как да опазим себе си и дома си от мълнии

Ударите от мълния могат да повредят електрическите уреди и в най-лошия случай да предизвикат пожари. Следвайте този съвет, за да сте сигурни, че сте подготвени за гръмотевични бури, така характерни за летния сезон в България.

Удари от мълния могат да причинят пренапрежения в електрическата система. След това уредите получават по-високи напрежения от тези, за които са били проектирани. Това може да унищожи електрическото оборудване или да предизвика пожар.

Оборудването също може да бъде отслабено от мълния, което означава, че може да не забележите щетите няколко седмици. Електронното оборудване е особено уязвимо, но по-малките електрически уреди като електрически кани и по-големите като хладилниците и фризерите също лесно се повреждат.

Защита от мълнии в дома

Издърпайте щепселите

Ако електроуредите не са включени в контакта, те гарантирано няма да бъдат унищожени в резултат на токови удари. Ако бурята продължи известно време или сте на почивка, очевидно не трябва да изключвате хладилниците и фризерите.

Изключете мрежовите и телевизионните кабели

Пренапреженията на тока също си проправят път през кабелите, свързани към телевизори, стационарни телефони и модеми. Следователно трябва също да изключите тези кабели, за да предотвратите повреда на този вид оборудване, ако има удар от мълния. Достатъчно е да изключите всички кабели, които водят от къщата, ако е възможно да направите това.

Инсталирайте предпазител от пренапрежение

Мълнии

Предпазител от пренапрежение отклонява токовия удар далеч от уредите. Това намалява риска електрическото оборудване да бъде повредено от удари на мълнии или прекъсвания на електрическата мрежа.

Можете да имате монтирани предпазители от пренапрежение или да ги включите директно в контактите. Ако имате предпазител от пренапрежение във вашата кутия с предпазители, всяко електрическо оборудване, което е свързано към системата, ще бъде защитено. Защитите от пренапрежение, които се включват директно в контактите, са известни също като предпазители от пренапрежение. Можете да ги използвате на уреди, които са особено уязвими, като телевизори и компютри.

Ударите от мълнии могат да причинят проблеми на инфраструктурата, свързана както с електричеството, така и с интернет и мобилните мрежи. Това може също така да доведе до това общината и службите за спешна помощ да имат много едновременни задачи.

Ето защо е добра идея за всеки случай да се запасите с някои продукти от първа необходимост, като свещи, газов котлон, прясна вода, комплект за спешна помощ.

В крайна сметка опазването на дома от мълнии е второстепенна задача. Най-важно е да се опазите вие.

Как да се опазите от мълнии в различни ситуации

Мълнии: Какво трябва да знаете

- Няма безопасно място навън, когато в района има гръмотевични бури;

- Ако чуете гръм, светкавицата е достатъчно близо, за да ви удари;

- Когато чуете гръм, незабавно се придвижете до безопасно убежище, масивна сграда с електричество или водопровод или затворено превозно средство с метален капак и вдигнати прозорци.

Останете в сигурно убежище поне 30 минути след като чуете последния звук на гръмотевица.

Мълниезащита на закрито

- Стойте далеч от жични телефони, компютри и друго електрическо оборудване, което ви поставя в пряк контакт с електричество.

- Избягвайте водопроводни инсталации, включително мивки, вани и кранове.

- Стойте далеч от прозорците и вратите и стойте далеч от верандите.

- Не лягайте на бетонни подове и не се облягайте на бетонни стени.

Съвети за намаляване на риска от мълнии на открито

Мълния

Ако бъдете хванати навън без безопасен подслон някъде наблизо, следните действия могат да намалят риска:

- Незабавно слезте от високи места като хълмове, планински хребети или върхове;

- Никога не лягайте на земята;

- Никога не се подслонявайте под изолирано дърво;

- Никога не използвайте скала или скалист навес за подслон;

- Незабавно излезте и се отдалечете от водоеми, езера и други водни тела;

- Стойте далеч от обекти, които провеждат електричество (огради от бодлива тел, електропроводи, вятърни мелници).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest