Advice.bg»Статии»Хранене»Готвене»Как се прави телешко в буркани?

Как се прави телешко в буркани?

Как се прави телешко в буркани?
Снимка: Ники

Телешкото месо е подходящо за различни ястия като супи, сосове, яхнии, печено или задушено.

Как да си приготвим телешко месо, което да можем да съхраняваме за по-дълго време и да го използваме по всяко време? Отговорът е лесен - да го консервираме в буркани!

Консервирането на месо в буркани е стара традиция, която се практикува от много български семейства.

Този метод позволява да се запазят свежестта, вкусът и ароматът на месото, както и да се удължи срокът му на годност.

Консервираното месо в буркани е идеално за бързи и лесни обеди или вечери, когато нямаме време или желание да готвим. Можем да го консумираме директно от буркана или да го добавим към други продукти като ориз, картофи, зеленчуци, тестени изделия.

За да си приготвим телешко месо в буркани, няма нужда от много съставки или специални умения. Ето какво ни трябва:

Необходими продукти за телешко в буркани

телешко месо без кост - около 2 кг

малко вода

сол - на вкус

буркани с капачки - около 10 броя с обем 500 мл

Телешко в буркани в шест лесни стъпки

Tелешко в буркани
Снимка: Gordana

1. Измийте добре месото и го нарежете на малки кубчета. Посолете го на вкус и го сложете в голяма тенджера.;

2. Задушете го на слаб огън, като разбърквате от време на време, докато излишната течност се изпари и месото се сготви. Това може да отнеме около 40-50 минути.

3. Измийте и стерилизирайте бурканите и капачките им. Можете да го направите, като ги изварите в голяма тенджера с вода за 10-15 минути или като ги изпечете в загрята фурна за 20-30 минути. Оставете ги да изстинат леко;

4. Напълнете бурканите с месото, като оставите около 2 см свободно пространство отгоре. Изсипете в тях и бульона, който се е образувал при задушаването на месото, като покриете месото напълно. Затворете бурканите здраво с капачките;

5. Подредете бурканите в голяма тенджера и ги залейте с вода, която да ги покрива 2-3 см. Варете ги на силен огън за около 3 часа. Внимавайте да не изври водата и да не се счупят бурканите;

6. Изключете котлона и оставете бурканите да изстинат напълно във водата. След това ги извадете и ги подсушете. Проверете дали са затворени добре, като натиснете капачките. Ако са се вдлъбнали, значи бурканите с телешко са вакуумирани и месото е консервирано правилно. Ако не, значи има въздух в бурканите и трябва да ги варите отново или да ги използвате веднага.

Съхранявайте бурканите с телешко месо на хладно и тъмно място като килер или мазе. Можете да ги ползвате до една година.

Това е един лесен и удобен начин да си приготвите телешко месо в буркани, което да ви радва с вкуса си през цялата зима. Насладете се на тази традиционна българска зимнина!

Вижте още:

- Какви подправки се слагат на ярешкото месо;

- Какво съдържа агнешкото месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest