Как да сме по-инициативни?

Как да сме по-инициативни?

Да бъдете инициативни хора, означава да развиете модел на поведение, при който да се осмелите да застанете пред тълпата, да изявите мнението си и да поведете пътя към промяната.

Иновативността е ключът към развитието както на личността, така и на обществото. Инициативните хора променят света си чрез своите действия, мисли, поведение. Те са лидери и често най-големите успехи се крият точно зад техните имена. Инициативата е всяка проба, която в историята постига някакъв забележителен успех за историята, за хората или за дадена организация.

Инициативността не е вродено качество. Тя може да се развие чрез практически стъпки и съзнателни усилия.

Ето и няколко съвета, които могат да помогнат да станете по-инициативни:

Определете ясни цели и планове

Поставете си конкретни цели

, които искате да постигнете. Разберете какво искате да постигнете и какви стъпки трябва да предприемете, за да стигнете там. Инициативата е ключът за постигане на лични цели. Като бъдем предприемчиви, поемаме отговорност за собствената си съдба и успех. Не чакаме нещата да се случат - а ги правим да се случат. Това означава, че за да бъдем по-инициативни, то ние трябва, първо, да определим своя план на действие и да го следваме, без значение от обстоятелствата.

Приемете риска

Инициативни хора

Инициативността понякога изисква вземане на рискове. Първата стъпка към по-голяма иновативност е да излезем от зоната на комфорт и да бъдем готови за предизвикателства. Ако сме склонни да рискуваме и да изпробваме нови неща, това ще ни даде възможност за развитие. Бъдете готови да се ангажирате с неизвестното и да преодолявате страховете си. Освен това, за да бъдете по-инициативни, то трябва да спрете да плащате данък обществено мнение – спрете да се интересувате от мнението и коментарите на останалите, а останете верни на себе си.

Изследвайте и се учете постоянно

Бъдете любопитни и отворени към нови знания. Обучавайте се, изследвайте и се запознавайте с нови области, които ви интересуват.

Вземете инициативата

Не чакайте нещата да се случат - действайте. Предлагайте идеи, бъдете активни в решаването на проблеми и създаването на възможности. Инициативата ни помага да намерим решения на проблеми, да внесем промени и да иновираме. Като бъдем инициативни, ние активно участваме в процеса на създаване на промени и постигане на цели.

Приветствайте критиката

Когато станете по-инициативни, това означава, че вие ще събирате голяма доза критика. Бъдете готови да приемате обратна връзка дори ако това е конструктивна критика. Това ви помага да се развивате и да се подобрявате.

Подкрепяйте другите

Инициативните хора подкрепят и вдъхновяват другите. Бъдете подкрепящи към околните и помагайте им да постигнат целите си. До голяма степен да бъдете по-инициативни хора означава да знаете как да бъдете лидери – да служите като модели за подражание и мотивация за тези, които ви заобикалят. Много хора не се осмеляват да поемат инициативата, а избират да стоят в сянка. Когато вие поемете инициативата, това означава да знаете как да съдействате на хората, останали зад кулисите.

Управлявайте времето си

Инициативност

Планирайте времето си и се организирайте, така че да имате възможност за предприемане на действия. Инициативният човек е организиран, умее да спазва срокове и може да работи с времето. Ако искате да станете по-инициативни, то тогава управлявайте всяка минута и накарайте времето да работи за вас.

Бъдете постоянни

Инициативността невинаги дава бързи резултати. Бъдете постоянни и последователни в усилията си. Не се отказвайте дори ако поетата инициативна е безуспешна или не носи желания резултат. Вместо това не спирайте да опитвате и скоро успехът ще дойде при вас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest