Advice.bg»Статии»Хранене»Кулинарни техники»Как се прави кондензирано мляко

Как се прави кондензирано мляко

Как се прави кондензирано мляко

Кондензираното мляко е известен млечен продукт, получен от обикновено краве мляко и добавена захар. Продуктът се получава след процес на концентриране на млякото, като процесът на кондензиране възниква като опит за удължаване на срока на кравето мляко.

Съществуват основно два вида кондензирано мляко – сгъстено и несгъстено. Първият вид е плътен, карамелен и сладък. Обикновено се използва в приготвянето на сладкиши и десерти. Несгъстеният вид кондензирано мляко е по-рядък. Той се използва като добавка в различни напитки – чайове, кафета.

Приготвянето на кондензирано мляко у дома е напълно постижима задача с набавянето на определени продукти и овладяването на няколко техники. Добрата новина е, че не съществува само един начин за приготвяне на кондензирано мляко, което дава свободата да подберете най-подходящия вариант спрямо вашите възможности и налични продукти.

Как да приготвите кондензирано мляко

Традиционно кондензираното мляко се прави като нагрявате краве мляко, докато се изпари голяма част от водата от него. След това се добавя захар, което помага за консервирането му. Това произвежда гъста, сладка смес с карамелен цвят и богат вкус.

Въпреки това има основни вариации за неговото приготвяне, като могат да се добавят различни съставки.

С мляко и захар

Най-лесната класическа рецепта за приготвяне на кондензирано мляко е с две основни съставки – краве мляко и захар. За тази рецепта са ви необходими:

2 чаши пълномаслено краве мляко;

1 чаша захар.

За да приготвите кондензирано мляко по този начин, то в тенджера смесете млякото и захарта на средна температура. След това загрейте сместа до кипене, като следващата стъпка е да което да намалите температурата и варете около 1-2 часа, като разбърквате периодично, докато стане плътно и карамелено.

С мляко на прах

Кондензирано мляко

Единият от методите за получаване на кондензирано мляко е с използване на мляко за прах. За тази цел са ви необходими следните съставки:

1 ¼ чаша крем мляко на прах;

½ чаша вода;

½ чаша захар.

За приготвянето на кондензираното мляко трябва първо да разбъркате млякото на прах с вода, докато не получите перфектно смесен разтвор. След това добавете захарта и продължете да разбърквате, докато тя не се разтопи в сместа. След това поставете готовите съставки на бавен огън и варене в продължение на час, докато сместа не се сгъсти достатъчно.

С мляко и ванилия

Още един метод за приготвяне на кондензирано мляко е с краве мляко и ванилия. За целта са ви необходими следните съставки:

4 чаши пълномаслено мляко;

1 чаша захар;

1 ч.л. екстракт от ванилия.

За този метод на приготвяне на кондензираното мляко трябва първо да смесите в тенджера млякото и захарта на средна температура. Следващата стъпка е да разрежете ванилията и извадете семената. Добавете семената и празните чушки в тенджерата или използвайте екстракта от ванилия. Загрейте сместа до кипене, след което намалете температурата на ниска степен и варете около 1-2 часа, като разбърквате периодично, докато стане плътно и карамелено.

Вижте и как се прави домашно плодово мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни