Advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Как да спрем синузита?

Как да спрем синузита?

Как да спрем синузита?

Според статистиката над 55 милиона човека по света страдат от синузит поне веднъж в годината. Вероятността от развитие на тази инфекция се засилва при настинки, наличие на полипи в назалната област, както и слаб имунитет.

Ето какво представлява на практика болестта и начините за справяне с нея.

Синузит - определение и видове

Възпалението на лигавицата, която покрива синусите, се нарича синузит. Когато синусите са здрави, те се пълнят с въздух, но при блокирането им те се напълват с течност и това увеличава броя на микробите, следствие на което се усеща болка и дискомфорт.

Настинката, ринитът, причинен от алергия, полипите в носа и някои несъвършенства на носната преграда се явяват причинители, блокиращи синусите и предизвикващи синузит.

Синузитът причинява главоболие, запушване на носа, затруднение в дишането и усещане за тежест в челото.

Спиране на синузит

Синузит

Натуралните средства, използващи растителни природни източници за борба с този неприятен здравен проблем, са много популярни и ефикасни.

Най-често се използват чесън и мед в различни комбинации, както и отвари от различни билки с възпиращо действие срещу синузита.

Чесън за спиране на синузит

На всички е известно, че чесънът е най-добрият естествен антибиотик. Затова е природно средство не само за лечение на синузита, но и за предотвратяването му. Приемът на чесън намалява податливостта към простуди, както и подпомага по-бързото възстановяване при налична инфекция, което пречи на събирането на слуз в синусите.

Суровият, както и смачканият чесън съдържа сярното съединение алицин с антибактериални, антигъбични и антивирусни свойства, облекчаващи проблемите със синусите, а отхрачващите вещества в състава му намаляват симптомите на синусова инфекция. Съдържащите се витамин С, ензими, минералите селен и сяра повишават имунитета и пречат на инфекцията на синусите да се разгърне.

Съставката скординин в чесъна подсилва имунната система и ограничава растежа на инфектирани клетки, което намалява симптомите на синузит.

Чесънът може да се употребява както самостоятелно, така и смесен с куркума, лимонов сок, зехтин и мед, авокадо и други съставки за спиране на синузита.

Спиране на синузита с мед

Народна медицина синузит

Чистият органичен мед е отлично домашно средство за борба със синусовата инфекция, защото има антибактериален, антивирусен и антисептичен ефект и помага за пречистване от бактериите, предизвикващи синузит. Той намалява възпалението, успокоява гърлото и засилва имунната система.

Медът може да се използва както самостоятелно, така и в комбинация с други натурални съставки, ефективни срещу вирусни инфекции.

Тандемът на мед с ябълков оцет, с кимион, с лимон, с бадеми и стафиди, с джинджифил, с канела, с черен пипер, с листа босилек са все възможности, които изчистват синусите от слуз, действат антимикробно, облекчават запушен нос и убиват микробите, прочиствайки и заздравявайки синусите.

Хрянът, черният бъз, ехинацеята, маточината и други са още опции за борба със синузита и възпиране на неговото разрастване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest