Advice.bg»Статии»Здраве»Как да махнем гной от сливиците

Как да махнем гной от сливиците

Как да махнем гной от сливиците

Когато настъпи зимата, сме по-податливи към грипни вируси и настинки, а по-често децата се оплакват от болки в гърлото, които са причинени от гной или налепи.

Ако няма други оплаквания, гнойта от сливиците може да се премахне в домашни условия. А ето как:

1. Мед при гной от сливиците

Медът е най-предпочитаният и препоръчван начин за справяне с налепите по гърлото. Ако имате прополис, можете да си направите с негова понощ лек, а ето как:

Гной от сливиците

Прополисът трябва да преседи в хладилника, за да се втвърди, след това трябва да бъде натрошен. Слага се в буркан и се смесва с домашна ракия. Разбърква се, докато прполисът се разтвори, след което с помощта на памучен тампон се взема от сместта и с нея се маже гърлото. Трябва да знаете, че е вкусът не е много приятен, но е много ефективно;

2. Компрес с пчелен мед при гной от сливиците

Този компрес се приготвя много лесно. Върху парче плат се слага една супена лъжица мед и се разнася, след това се слага на гърлото, върху него се слага найлон, връзва се леко и с него се спи цяла нощ.

3. Сода за хляб при гной от сливиците

Средства при гной от сливиците
Снимка: Атанаска

Содата за хляб също е много ефективна срещу гной и налепи в гърлото. Трябва да вземете сода за хляб с пръст и да намажете цялото гърло. След това трябва да мине малко време, през коието не трябва да ядете и пиете нищо. След това вземете смучещо хапче за гърло, което ще премахне налепите по гърлото.

Трябва обаче да се внимава с тези домашни методи, защото ако ги правим прекалено често, това може да възпали сливиците още повече.

Ако все пак искате да посетите лекар, той ще ви прегледа и ще ви изпише антибиотици, но те също могат да предизвикат усложнения. Ако пиете антибиотици прекалено дълго време, това може да доведе до появата на нови налепи по сливиците, но вече със син цвят. Този цвят се дължи на друга инфекция, която е с гъбичен произход.

Нашите баби навремето са лекували гнойната ангина с компреси от мляко. Който и метод да изберете от гореизброените, трябва да знаете, че дори да има ефект, все пак е добре да се потърси и мнението на специалист, защото самолечението понякога може повече да навреди, отколкото да помогне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest