advice.bg»Статии»Социални и комунални услуги»Наематели и наемодатели»За какво да гледаме, когато наемаме жилище

За какво да гледаме, когато наемаме жилище

За какво да гледаме, когато наемаме жилище

Намирането на апартамент за дългосрочен наем, който ще ви удовлетвори във всички отношения, не е най-лесното нещо. Някои опции се елиминират при изучаване на обявата, други - при комуникация с брокер или собственик по телефона. Но трябва да се обърне специално внимание на огледа на апартамента под наем.

Орегледът на апартамент под наем може да бъде разделен на четири етапа:

- Проучване на околността;

- Оценка на жилищната сграда;

- Запознаване с апартамента;

- Проверка на документите на наемодателя.

За какво да гледаме, когато наемаме жилище

Разглеждане на околността

Дори и да знаете района, в който се намира разглежданият апартамент, не пречи да го погледнете отново. Проверете наличието и близостта на местоположението на такива обекти: магазини за хранителни стоки, пазари и търговски и развлекателни центрове, спирки на градски транспорт и метростанции, спортни комплекси, поликлиники и ветеринарни клиники (при наличие на домашни любимци), банкомати, училища и детски градини, кафенета, барове и нощни клубове.

Често се оказва, че най-близкият хранителен магазин има малък асортимент от стоки и няма автобус наблизо. Работещо улично осветление, детска площадка и паркинг в близост също ще бъдат един от факторите в полза на апартамента.

Имайте предвид, че трябва да живеете тук за определено време. Затова изберете апартамент под наем с инфраструктура, която да е удобна за вас и членовете на вашето семейство.

Оценка на жилищна сграда

Когато наемаме жилище

Сега е моментът да разгледате по-отблизо жилищната сграда. Наличието на пукнатини, петна, порутени балкони и рушащи се первази свидетелстват за голямата възраст на сградата. Въпреки че само наемате апартамент, а не купувате, едва ли ще сте доволни от живота в многоетажна сграда, която се нуждае от основен ремонт. Във входа обърнете внимание на състоянието на входната врата, първия етаж и асансьора - своеобразен индикатор за чистотата и отговорността на живущите.

Наличието на неприятни миризми може да предполага проблеми с тръбите в мазето или другаде. След като разгледате, слезте надолу - това ще ви позволи да оцените чистотата на площадките и наличието на осветление. При оглед попитайте собствениците на апартамента за съседите по площадката, наемателите отгоре и отдолу. Ако е уместно, можете да поискате да посетите съседите - така ще сте сигурни, че познават наемодателя и нямат възражения срещу подобна сделка.

Запознаване с апартамента

Когато вече сте в апартамента, обърнете нужното внимание на всяка малка подробност. Започнете с общ оглед – дали външният вид на имота отговаря на снимката в обявата. Проверете изправността на рамките на прозорците и балконите, уверете се, че има мрежи против комари. Широко отворените прозорци и постоянната миризма на освежител в целия апартамент ще показват опит за маскиране на неприятната миризма, която се натрупва в стаите. Това няма да допринесе за комфортен живот в бъдеще.

Паркетът в стаите скърца, тапетите падат, а по мазилката има следи от петна, тъмни петна или мухъл? Не забравяйте да посочите това на собственика. Ако апартаментът се нуждае от незабавен ремонт, предложете на хазяина да намали наема или отидете да разгледате друго жилище. Също така, следите от петна в ъглите трябва да предизвикат безпокойство, което показва наличието на хлебарки (въпреки че е вероятно вредителите вече да са премахнати). Ако сте алергични към животни, проверете дали предишните обитатели са имали котка или куче.

След това преминете към оценка на състоянието на мебелите. На снимката могат да изглеждат красиви, но на място те се разпадат от износване. И леглото може да отсъства напълно, а вместо него се предлага само малък диван. Затова проверете всеки килер и нощно шкафче, помолете наемодателя да разгъне дивана пред вас, проверете здравината на столовете. Може би някои от мебелите ще трябва да бъдат преместени или ремонтирани - не забравяйте да попитате мнението на собственика. Ако имате собствена мебел, преценете (с рулетка) в коя част на стаята ще пасне.

След това насочете вниманието си към комуникациите и домакинските уреди, електрическата и ВиК инсталация. Уверете се, че контактите, ключовете и гнездата за лампи са налични и работещи, че няма следи от разтопяване и изгаряне. Не забравяйте да попитате наемодателя къде се намира електромера и водомера. Проверете състоянието: кранове (наличие на налягане, плавно затваряне на клапаните), тръби (могат да ви обвинят за течове), вани (състоянието на емайла, как водата напуска). Огледайте тоалетната, изплакнете и се уверете, че водата се изтегля. Проверете връзката на пералнята и съдомиялната към тръбите. Подушете миризмата в банята и тоалетната и разгледайте по-отблизо фугите на плочките - наличието на мухъл веднага ще се усети.

Работеща битова техника. Оглед на апартамента за цялото оборудване, посочено в обявата или при комуникация със собственика или брокера. Проверете работата на бойлера, хладилника, фурната, микровълновата печка, телевизора, прахосмукачката и електрическата кана - това се счита за минимален набор за апартамент, който се отдава под наем.

Наличието на друго оборудване (кафемашина, кухненски робот, абсорбатор, сушилня) вече се счита за бонус - и цената на такива обекти е подходяща. Обсъдете предварително със собственика, който плаща за ремонта на счупено оборудване и възможността за закупуване на нови джаджи срещу наем.

Ако кухнята ви има газова фурна, проверете всички горелки и фурната. Уверете се, че няма характерна миризма и че спирателният кран е в добро работно състояние. Ако имате котел или газов нагревател, попитайте за правилата за работа.

Проверка на документите на собственика

Стигнете до тази точка само ако харесвате апартамента и сте решени да сключите сделка. Помолете наемодателя да покаже документи за собственост на апартамента, неговия паспорт и съгласието на други съсобственици, ако има такива, за наемане на жилище. Не забравяйте, че истинският начин да се предпазите от недоразумения и конфликти със собственика е да изготвите договор за наем. Този документ, ако е необходимо, посочва условията за напускане, процедурата за плащане, наличието и състоянието на мебелите, домакинските уреди, възникването на форсмажорни ситуации и т.н.

При огледа обърнете внимание на реакцията на собственика. Нежеланието за отговор на въпроси, грубостта, прекомерните изисквания и липсата на декларираните удобства или документи са това, което трябва да предизвика съмнения у наемателя. Бъдете внимателни към детайлите и тогава наетият апартамент няма да причини неудобства.

Вижте как да дам апартамент под наем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest