Advice.bg»Статии»Хранене»Кулинарни техники»От какво се прави белият шоколад?

От какво се прави белият шоколад?

От какво се прави белият шоколад

Блокчетата черен и млечен шоколад започват да се продават още през 1847 г., докато белият шоколад се появява на пазара почти век по-късно. Популярната легенда гласи, че първият бял шоколад (Milkybar) е изобретен през 1936 г. от швейцарския концерн Nestlé. По този начин компанията използва излишъкът от мляко на прах, който бил твърде голям поради свръхпроизводството на продукта в началото на 20 век. Скоро други производители представят свои собствени видове бял шоколад и до края на века той най-накрая печели популярност сред купувачите.

От какво се прави белият шоколад

Белият шоколад е шоколадово изделие с цвят на слонова кост, направено от какаово масло, захар, мляко на прах и аромати като ванилия. За разлика от черния и млечния шоколад, белият шоколад не съдържа какаови частици, които придават характерния вкус и цвят на обикновения шоколад.

Тъй като в белия шоколад няма кафяво какао на прах, той има бледо кремав цвят и наситен, маслен вкус поради голямото количество какаово масло. Последното обуславя и високото съдържание на мазнини в белия шоколад, за разлика от другите видове.

Как се прави белият шоколад

Обикновено производството на бял шоколад протича на 4 етапа:

какаови зърна и бял шоколад

- Тъмните твърди частици на какаовите зърна се отделят от мазнината, за да се получи какаово масло;

- След това полученото какаово масло се разтопява в голям съд;

- Към него се добавят мляко на прах, захар, сметана и други съставки, за да се създаде едннородна текстура на продукта;

- Накрая към сместа се добавят различни аромати и подправки като джинджифил, канела или ванилия. Те правят вкуса на шоколада по-богат, придавайки му ванилови, флорални или медени нотки.

Смята ли се белият шоколад за истински шоколад

Основата на производството на всеки вид шоколад е използването на какаови зърна. В тъмният и млечният те присъстват под формата на какао на прах, което придава на продукта наситен вкус и кафяв цвят, а в белият - под формата на какаово масло, което обуславя по-маслен вкус и кремав цвят на продукта. Следователно белият шоколад може да се счита за истински шоколад.

Въпреки това, за белия шоколад, както и за други видове от този деликатес, има стандарти за производство. Според регулаци на ЕС от 2000 година и на САЩ от 2004 година за бял шоколад се счита само този сладкарски продукт, който съдържа тегловно най-малко 20% какаово масло, 14% мляко на прах и 3.5% млечни мазнини. За допустими млечни съставки се считат сгъстено чрез изпаряване мляко, кондензирано мляко, обезмаслено мляко, мътеница. Освен това истинският бял шоколад не трябва да съдържа изкуствени оцветители.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest