advice.bg»Статии»За дома»Домашен майстор»За какво и как се използва винтоверт?

За какво и как се използва винтоверт?

За какво и как се използва винтоверт?
Снимка: PublicDomainPictures / pixabay.com

На всеки му се е налагало поне веднъж през живота си да завие или развие винт и знае колко усилия и време са нужни, за да се извърши това просто наглед действие с обикновена отвертка. Когато става дума за сглобяване или разглобяване на мебели, тази дейност изисква много усилия.

За да се спестят те, се използва уред, наречен винтоверт. Той е сред най-използваните в строителните и ремонтни дейности, а уредът е задължителна част от инструментариума на всеки майстор, бил той професионалист или любител.

Освен това с винтоверта може да се разпробие дупка, за да се постави там друг елемент. В този смисъл винтовертът прилича много на бормашината, но с някои подобрения. Освен въртеливи движения, каквито извършва бормашината за пробиване, винтовертът извършва и ударни, с които се улеснява пробиването. Това е във възможностите не на всеки уред, а на вида пробивен винтоверт. Малките ръчни машинки нямат тази пробивна мощ. Затова при избор на подходящ уред за домашни ремонти, се имат предвид задачите, за които ще се ползва.

С уреда може не само да се завият винтове, но и да се извадят поставени болтове и винтове, като се обърне посоката на въртене.

Инструментът е електропреносим, безжичните се зареждат в електрическата мрежа по-често, има и акумулаторни винтоверти. Акумулаторните изискват повече време за зареждане на батерията, а времето зависи от мощността на батерията, която пък определя колко дълго уредът може да се работи, преди да има нужда от ново зареждане.

Винтоверт

Изборът на модел винтоверт зависи от дейността, за която ще се използва. За дърводелска работа са по-компактните уреди с кабел. За професионална работа са по-скъпите машини, които имат по-голяма мощ, каквато притежават ударните винтоверти. Те са с наистина много по-голям въртящ момент.

Качествата, които се гледат при избор на уред, са скорост на въртене, напрежение и автономност. Между 200 и 600 оборота в минута е оптималната скорост на въртене, която върши добра работа.

Лесната система за настройка, многофункционалната същност на уреда и олекотената му конструкция са сред предимствата на винтоверта пред други уреди и особено пред ръчната работа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest