Advice.bg»Статии»Електро»Други електроуреди»Колко харчи един радиатор?

Колко харчи един радиатор?

Колко харчи един радиатор?

Токът е най-значителният ежемесечен битов разход за всяко домакинство. В този смисъл хората се вълнуват от това, кой домакински уред е най-икономичен и съответно кой отежнява в най-голяма степен на техния бюджет. Това важи с особена тежест относно начина на отопляване през зимните месеци.

През годините радиаторите добиват широка популярност като ефективен и икономичен метод за отопляване. На пазара се предлагат разновидности от марки и модели с различни функции и свойства.

Съществуват три вида радиатори – електронни, водни и маслени. Тези уреди предлагат редица предимства, от които са тяхната лесна поддръжка и висока мобилност. Освен това те притежават термореле за регулиране на температурата и вентилатор, с който разпространяват равномерно топлината.

В допълнение, радиаторите са безшумни и подвижни. Затова радиаторите се оказват чудесно решение за целогодишна климатизация на различни помещения – от еднофамилни къщи до офиси и търговски пространства.

Колко ток харчат радиаторите

В зависимост от модела и характеристиките, радиаторите могат да се окажат изключително икономични или не чак толкова. На пазара се предлагат енергоспестяващи радиатори, които вършат добра работа през отоплителния сезон и същевременно не отежняват семейния бюджет.

Такива уреди имат мощност 1 киловат, като с него са способни да сгреят помещение с размери между 12 кв. метра и 15 кв. метра.

Предлагат се и радиатори с по-висока мощност, които съответно консумират повече ток. Те могат да достигнат 3 киловата или повече, като това зависи от модела, характеристиките и броя на ребрата на радиатора. Тези уреди с по-голяма енергийна мощ обаче имат много по-добри отоплителни способности и съответно са подходящи за по-големи помещения.

По-икономичните варианти могат значително да превъзхождат климатиците, тъй като се оказват също толкова надеждни и ефективни, но много по-достъпни. Така сметките за ток с отопление чрез радиатор могат да варират от 30-40 лева до 100-150.

Тези стойности са относителни, тъй като те зависят и от начина, по който радиаторът се използва, както и от продължителността.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest