advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Мощни домашни средства за лечение на пневмония

Мощни домашни средства за лечение на пневмония

Kristina KambarevaKristina Kambareva
Новак
159
Мощни домашни средства за лечение на пневмония

Домашните лекарства не могат да лекуват пневмония, но могат да ви помогнат ефективно да управлявате нейните симптоми. Те обаче не са заместител на одобрения от вашия лекар план за лечение. Важно е да следвате препоръките на вашия лекар, докато използвате тези допълнителни терапии.

Какво е пневмония?

Пневмонията е белодробна инфекция и може да се развие в единия или двата бели дроба. Въздушните торбички се пълнят с гной и/или течност, което затруднява дишането. Инфекцията може да е лека, но може да бъде животозастрашаваща в най-тежката си форма.

Причини и симптоми

Бактериите, вирусите и гъбичките могат да причинят пневмония, като бактериите най-често предизвикват тази белодробна инфекция. Бактериалната пневмония може да се появи самостоятелно или като усложнение на вирусни инфекции като грип или COVID-19.

Симптомите включват:

- задух;

- висока температура;

- тръпки;

- кашлица;

- болка в гърдите при дишане;

- гадене;

- повръщане;

- диария.

За кашлица

Пневмонията е съпътствана от кашлица

- Опитайте гаргара със солена вода

Гаргарата със солена вода може да помогне за премахване на част от слузта в гърлото и за облекчаване на дразненето;

- Пийте горещ чай от мента;

Ментата също може да помогне за облекчаване на дразненето и изхвърлянето на слуз от бронхите. Изследванията показват, че чаят от мента може да бъде ефективно противовъзпалително и болкоуспокояващо средство.

За задух

При пневмония дишането ви може внезапно да стане бързо и повърхностно или този симптом може да се развие постепенно в продължение на няколко дни. Може дори да изпитате задух, докато си почивате. Вашият лекар може да предпише лекарства или инхалатори, които да ви помогнат.

Използвайте инхалатор

Инхалациите може временно да облекчат задуха при хора с хронично обструктивно белодробно разстройство (ХОББ). Въпреки че основната причина за затруднено дишане е различна при хората с пневмония, може да откриете, че използването на инхалатор улеснява поемането на дъх.

Изпийте чаша кафе

Изпиването на чаша кафе също може да помогне за облекчаване на задуха. Кофеинът може да помогне за разширяване на дихателните пътища, а изследване от 2021 г. установи, че консумацията на кафе може да помогне за успокояване на някои симптоми на COVID-19.

За болки в гърдите

Болката в гърдите може да се появи внезапно или в продължение на няколко дни. Със започването на подходящо лечение, болката в гърдите обикновено отшумява в рамките на 4 седмици.

Изпийте чаша чай с куркума

Чай от куркума при пневмония

Съединението, наречено куркумин в куркумата, има противовъзпалителни, антиоксидантни и антимикробни качества, които могат да помогнат на тялото ви да се справи с пневмонията. Активността на куркумина срещу болката, може да осигури известно облекчение на интензивната болка в гърдите при пневмония. Можете да закупите чай от куркума в местната бакалия или онлайн. Можете също да направите свой собствен чай, използвайки куркума на прах.

Изпийте чаша чай от джинджифил

Джинджифилът също демонстрира противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства в скорошни изследвания. Можете да намерите насипни или пакетирани чайове от джинджифил в местните магазини или можете да използвате суров джинджифил, за да направите свой чай от джинджифил.

За треска

Изследвания от 2018 г. установиха, че чаят от сминдух може да стимулира изпотяването, когато го пиете. Тъй като потта ви охлажда, това може да помогне за известно облекчение на треската при пневмония.

Бъдете хидратирани

Пиенето на достатъчно вода и електролити, докато имате треска, може да ви помогне да предотвратите дехидратацията. Яденето на домашно приготвени сладкиши или отпиването на охладени напитки също осигурява хидратация, както и охлаждане.

Нанесете хладък компрес или вземете хладка вана

Потапянето на тялото ви в хладка вана може да ви помогне да намалите телесната си температура. Студен компрес осигурява по-постепенна и комфортна промяна на температурата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати