advice.bg»Статии»Хранене»Отслабване»Как да изчисля идеалното си тегло

Как да изчисля идеалното си тегло

Как да изчисля идеалното си тегло

Много хора искат да знаят отговора на този въпрос: колко килограма трябва да бъда? Въпреки това, няма конкретна цифра за всички хора. Всеки е различен и различни фактори играят роля при определянето на перфектните килограми на всеки човек. Тези фактори могат да бъдат биологични като възраст, височина и пол.

Човекът може да определи своето идеално тегло като това, с което се чувства най-комфортно. Въпреки това, поддържането на здравословни килограми може да намали риска от развитие на редица здравословни състояния, включително затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания.

Индекс на телесната маса (BMI)

Това е един начин да се определи здравословното тегло при хората. За да сметнете своя ИТМ, Вие може да ползвате готови калкулатори в Интернет или да използвате една лесна формула: ИТМ = Вашите килограми / височината ви в м, повдигната на втора степен. Въпреки че се вземат предвид тези стойности, не се отчитат фактори като разпределение на мазнините по тялото и дял мускулна маса – затова резултатът може да не е точен.

Пример: Човек с ръст 1.65 м и тегло 60 кг.

ИТМ = 60/1.65. 1.65

ИТМ = 20

Опростено, таблицата за ИТМ представлява тези данни:

ИТМ под 18.5 означава тегло под нормата;

ИТМ между 18.5 и 25 е идеално тегло;

ИТМ между 25 и 30 означава наднормено тегло;

ИТМ над 30 означава, че е налице затлъстяване.

Начини за поддържане на идеалното тегло

Поддържайте тегло с йога

Честите тренировки са невероятен начин да се чувствате добре и да изгорите излишните калории. Освен че имат полезен ефект върху теглото, те имат безброй други плюсове за вас. Те могат да не бъдат ориентирани единствено към залата за фитнес – изберете нещо, което ви харесва!

Карайте колело около града, практикувайте йога или гимнастика, ходете на разходки в планината, тичайте, плувайте, танцувайте и се забавлявайте, докато тренирате. Различните видове активности горят различно количество калории и това трябва да се взема под внимание, но упражненията трябва да се асоциират само с положителни емоции.

Хранете се пълноценно – приемайте достатъчно плодове, зеленчуци, протеини и ядки. По възможност избягвайте мазни и сладки храни, безалкохолни и алкохолни напитки – гледайте хранителната стойност на тези продукти, преди да ги вземете. Много от тях са пълни със захар и празни калории, те не са засищащи, напротив даже.

Не пропускайте закуската! Хранете се редовно на по-малки порции.

Позволявайте си достатъчно време за сън, той е изключително важен за благосъстоянието ви.

Пийте достатъчно вода – освен че това е жизненоважно да се чувствате добре, пиенето на повече вода ви кара да усещате ситост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати