advice.bg»Статии»Компютри и технологии»Интернет»Какво е криптовалута и как се търгува с нея

Какво е криптовалута и как се търгува с нея

Violeta MitevaVioleta Miteva
Новак
11
Какво е криптовалута и как се търгува с нея
Снимка: tombark / pixabay.com

През последните години криптовалутата се превърна в част от финансовите пазари по целия свят. Тя привлича все повече хора, желаещи да инвестират, търгуват и печелят финансови средства по начини, различни от познатите до момента.

Хулена или боготворена, криптовалутата отдавна извоюва своето място и тепърва ще се налага като платежно средство на все повече места.

Криптовалута се нарича всяко дигитално и цифрово изразено средство за виртуално разплащане, чието функциониране се базира на счетоводна блокчейн технология.

Тя, общо казано, шифрирано проследява всяко движение на виртуалната парична единица. Криптовалутите са децентрализирани, т.е не са под влиянието на никоя национална финансова опека, което ги прави абсолютно независими от държавни промени.

Основните криптовалути са биткойн (официално, първата и най-наложена към момента), алткойни (подобрени версии на биткойн) и тоукъни (нямат собствени блокчейн система, а заимстват чужди).

Най-разпространената криптовалута към момента си остава Биткойн. Създадена е през 2009 г. от човек с псевдоним Сатоши Накамото. През 2017 г. докарва целия свят до истерия по търговията с нея, като достига рекордните нива на цена от $ 20 000 за единица.

Какво е криптовалута

Криптовалутите в реалния свят нямат материално изражение, те са изцяло виртуални пари. Но все по-голямото им разпространение като платежно средство ги правят изключително привлекателни за инвестиция.

Има два основни начина за търговия с криптовалута, които може да изберете - сами или с посредник.

Избирайки вариант да търгувате с криптовалути сами, означава да закупите желаните единици и да търгувате с тях на избрана от вас борса. Тук също има два варианта, тъй като борсите могат да бъдат централизирани или децентрализирани.

Основната разлика между двете е, че при децентрализираната борса продавате директно. А при централизиран процес - нещата се случват с гарантирана ликвидност между страните. Минусите при избора на търговия с криптовалута без посредник се крие в опасност от хакерски атаки, както и риск от измами.

Избирайки вариант да търгувате с посредник, вие трябва да изберете брокер, на който да се доверите. Така рисковете от загуба ще бъдат сведени до минимум и реално ще търгувате с договори за разлика (ДЗР) избягвайки частта със закупуване и затваряне на големи средства в собствени единици криптовалута. Реално, вие ще печелите от разликите при купуване и продаване, участвайки на финансови борси чрез вашия финансов посредник.

Тук, рискът от измами и хакерски атаки е сведен до минимум.

Има редица стратегии, които инвестиращите в криптовалута следят, за да са успешни инвестициите им. Примерни такива са стратегии на пробива, следене на тренда и други.

Всеки може да се научи да инвестира и търгува с криптовалути. Необходимо е да се отдели време за проучване и научаване на основните термини. Както и да се избере видът на криптовалута и способите за търговия. Останалите фактори, нужни да се случат, за да постигате високи финансови резултати, са постоянство и късмет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати