advice.bg»Статии»Здраве»Здрави зъби»Как да заздравим зъбния емайл

Как да заздравим зъбния емайл

Kristina K.Kristina K.
Новак
159
Как да заздравим зъбния емайл

Повърхностният слой, който покрива зъбите ни, се нарича емайл. Известно износване на емайла е нормално с напредването на възрастта, но можете да направите много, за да го поддържате здрав и силен.

1. Ограничете сладките храни и напитки

Бактериите в устата ни се хранят със захар, която поглъщаме с храните и напитките, които консумираме. След това в устната кухина се образуват киселини, които правят емайла крехък и ронлив. Дъвчащите бонбони, които залепват по зъбите, също могат да причинят щети. Безалкохолните напитки, от своя страна, съдържат допълнителни киселини и подсладители. Най-добрият избор, когато сте жадни? Чаша вода, разбира се.

2. Яжте храни, които защитават емайла

Калцият в храната противодейства на киселините в устата ви, които причиняват гниене. Освен това помага да поддържате костите и зъбите си здрави. Млякото, сиренето и други млечни продукти помагат за укрепване на емайла. Изберете продукти с ниско съдържание на мазнини или без мазнини, за да намалите калориите. Ако не ядете млечни продукти, потърсете храни с добавен калций.

3. Избягвайте прекомерното четкане на зъбите

Заздравяване на емайла

Можете да изхабите емайла си, ако миете зъбите си твърде енергично и с резки и груби движения. Използвайте четка с мек косъм и я дръжте под ъгъл от около 45 градуса спрямо венците. Изчакайте до един час след ядене на сладкиши или цитрусови плодове, преди да си миете зъбите. Киселите храни могат да омекотят емайла и да подпомогнат увреждането му.

4. Използвайте флуорид

Флуорида укрепва емайла и помага за възстановяване на ранните етапи на кариес. Флуорът също така прави зъбите ви по-устойчиви на киселини, които идват от храни и от бактерии в устата ви. Изплакването с вода за уста, която съдържа флуорид, също може да помогне за предотвратяване на кариес и да поддържа емайла ви здрав.

5. Лекувайте рефлукс и други хранителни разстройства

Ако имате стомашните киселини, те често достигат до устната кухина, където могат да доведат до разяждане на емайла. Хранителни разстройства като булимията например също са заплаха за зъбния емайл.

6. Избягвайте хлорирани басейни

Когато плувните басейни не са хлорирани правилно, водата може да стане твърде кисела. Щом това се случи, тя може да увреди зъбите, когато те се намокрят.

7. Внимавайте за сухота в устата

Зъбен емайл

Слюнката помага за отмиването на храната и бактериите, които могат да доведат до кариес. Пийте вода често, за да поддържате устата си чиста и влажна. Ако тренирате усилено, не забравяйте да рехидратирате по време и след тренировка. Дъвченето на дъвка без захар или смученето на твърди бонбони без захар също може да помогне за поддържане на стичането на слюнка в устата ви. Някои медицински състояния и лекарства също могат да причинят сухота в устата. Говорете с Вашия лекар в случай, че ви е предписано подобно лечение.

8. Правете редовни прегледи

За да запазите зъбите си здрави, посещавайте зъболекаря си на всеки 6 месеца за преглед и почистване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest