advice.bg»Статии»Работа»Бизнес съвети»Какво е франчайзинг и как се печели от него?

Какво е франчайзинг и как се печели от него?

Какво е франчайзинг и как се печели от него?

Най-общо прието, франчайзингът е организационна структура, по която самостоятелни юридически фирми осъществяват продажби на стоки или услуги. Тази структура е единна и функциите в нея се разпределят между партньори.

Можете да си представите фирмата франчайзодател като фирма-майка, която дава разрешение нейните функции частично да се изпълняват от по-малки фирми-деца. Така се изгражда семейство в рамките на вертикално-кооперативна система.

По-малките фирми получават разрешение за изпълняване на съответната стопанска дейност под контрола на стриктно договорени условия. Те закупуват правото си да използват името на фирмата-майка и под него да управляват свой бизнес.

Тази структура носи много предимства. На първо място, малките фирми използват вече утвърдената позитивна репутация на франчайзодателя. На второ място, те започват бизнеса си с много по-малък капитал, отколкото е бил необходим при стартирането на голямата фирма. Освен това, фирмата-майка им оказва помощ, която да запълни липсите на бизнес познания.

Как да спечелите от франчайзинг?

Не мислете, че това е лесна задача! Точно обратното, в началото ще се появят непредвидими разходи за оборудване, материали, рекламиране и др. Затова е важно да се прецизират и най-малките детайли в бюджета.

Първата стъпка за успех е правилната преценка в кой бизнес си струва да инвестирате. Трябва да се анализират конкурентите в областта, до колко марката на франчайзодателя е известна, какво е търсенето на пазара за тези стоки/услуги, същността на начина на работа и т.н. Проучването е задължителен елемент преди такава значителна инвестиция.

Франчайзинг

Втората стъпка е обучението. Голямата фирма осигурява необходимите семинари и курсове, но е необходимо възприятие от ваша страна. Ако имате въпроси или неясноти, не отлагайте тяхното задаване! Пропуските в знанията могат да имат ключово значение в развитието или провала на вашето ново бизнес начинание.

Третата стъпка до печалбата, както и най-важната, е желанието. Без да бъдете постоянни и сигурни в идеите си, няма да бъдете успешни.

Стартирането на бизнес изисква време за възвръщане на инвестициите и след това натрупване на първите печалби. Затова е необходимо да бъдете търпеливи, усърдни в работата си и да не спирате да влагате от мотивацията си. Печалбата няма да дойде веднага и с това трябва да бъдете напълно наясно, когато стартирате подобен бизнес. В него търпението се оказва най-важната стъпка към успеха!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати