advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»За какво помага клеевата тинктура?

За какво помага клеевата тинктура?

МарияМария
Новак
1812
Клеева тинктура

През студените месеци основната тема, която ни вълнува, е как да подсилим имунитета си и да се чувстваме здрави, заредени със сили и енергия. Ако все още не познавате лечебните свойства на пчелните продукти, тази статия е точно за Вас.

Клеевата тинктура представлява спиртен разтвор на прополис и се използва за лечение на много болести. Най-често съотношението е 1:3 – една част прополис и три части етилов алкохол, който спомага запазването на хранителните вещества – балсами, смоли, етерични масла, феноли. Ароматът е приятен, а вкусът – леко лютив.

Прополисът е естествено смолисто вещество, което пчелите събират от цветовете и използват, за да създадат защитена среда в кошера си. Проучванията показват, че редовната употреба на клеева тинктура действа по сходен начин и в човешкия организъм. Независимо от начина, по който човек приема тинктурата (вътрешно или външно), тя унищожава бактерии, гъбички, микроспори и спомага изграждането на здрави тъкани.

Клеевата тинктура е естествена хранителна добавка, която може да има изключително благоприятен ефект върху здравето, ако се приема правилно. Положително повлиява редица заболявания – вирусни и гъбични инфекции, гастрит, колит, ангина, херпес, бронхит, чернодробни заболявания и много други.

Със своето противовъзпалително, противовъзпалително и антимикотично действие, прополисът засилва имунната система, потиска развитието на злокачествените клетки и повишава устойчивостта на организма към вируси и инфекции.

Стандартният дневен прием за възрастни е около 20-30 капки. Препоръчва се да бъдат разтворени в 50 мл топла (не гореща) вода или чай. Приема се половин час преди хранене.

За какво помага клеевата тинктура?

Дозировката при деца се определя от тяхната възраст – удвоявате годините и получавате броя капки. Например, дете на 6 години, следва да приема 12 капки.

Когато организмът се бори с инфекция или настинка, лечението може да бъде по-интензивно – броят капки на прием се запазва, но може да увеличите временно дневните дози (от 3 до 5).

Ако гърлото Ви е възпалено, няколко капки клеева тинктура могат да го успокоят изключително бързо.

При хрема се приготвя разтвор от 5 капки клеева тинктура и 10 мл физиологичен разтвор. Капят се по 2-3 капки във всяка ноздра през половин час докато настъпи подобрение. След това процедурите се разреждат до пълното оздравяване.

Клеевата тинктура има благоприятно действие и при стоматологични заболявания. Най-лесният начин за облекчаване на болката и намаляване на инфекцията е продължително време да се дъвче топче прополис или три пъти дневно преди хранене да се приемат 30 капки тинктура, разтворени във вода.

Благоприятните свойства за организма са неоспорими, но подходете с внимание, преди да започнете употреба, особено ако сте алергични към други пчелни продукти.

Прополисът е силен алерген, поради което не се препоръчва за употреба от бременни, кърмачки, малки деца и бебета, а въвеждането му в хранителния режим следва да се случва постепенно и с повишено внимание.

Прочетете още как се приема клеева тинктура или как се прави клеева тинктура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати