advice.bg»Статии»Помагат ли смокините за отслабване?

Помагат ли смокините за отслабване?

Смокини

Идеално узрялата смокиня, току-що откъсната от дървото, е лакомство, което много хора обожават. Тези малки плодове предлагат богата текстура и сладост, което в прясно състояние ги прави невероятни за хапване.

Едно от хубавите неща на смокините е, че се сушат доста успешно и можете да намерите сушени смокини в магазините за хранителни стоки през цялата година. Сушените смокини са не по-малко приятни за хапване от пресните.

Освен вкусно лакомство смокините имат и още едно голямо предимство – те са изключително здравословен плод и макар и сладки, помагат за отслабване. Да, звучи невероятно, но нека видим защо е така.

Много влакна, малко калории

Смокините са пълни с фибри. Техните малки семенца помагат за усвояването на мазнините в храносмилателния ни тракт, преди тялото ви да ги усвои. Това е само един плюс за отслабване и здраве. Друг плюс е, че всички тези малки семенца повишават чревното здраве, като действат като малки метли, които почистват червата ни и премахват запека. Това е процес, който може да помогне за намаляване на рака на дебелото и тънките черва.

Смокините също са с доста ниско съдържание на калории. Средната смокиня има около 37 калории и предлага около 6 процента от дневния ни източник на фибри. Тъй като смокините добавят шест процента от дневните ни фибри, можете да ядете няколко смокини на ден или дори повече.

Смокините също са пълни с минерали, от които тялото ни се нуждае, като мед, манган и калий. Калият е важен за регулиране на кръвното налягане. Медта предпазва от сърдечни и мозъчни заболявания.

Половин чаша (75 г) сушени смокини съдържа:

Помагат ли смокините за отслабване?

- Калории: 207

- Протеини: 2.5 г

- Мазнини: 0.7 г

- Въглехидрати: 48 г

- Фибри: 7.5 г

- Захари: 36 г

- Калций: 9% от дневната стойност

- Калий: 11% от дневната стойност

- Желязо: 8% от дневната стойност

- Мед: 24% от дневната стойност

Накисване на сушени смокини за отслабване

Сушени смокини

Ако искате да опитате накиснати смокини, изпълнете следните стъпки:

- Поставете няколко смокини в купа;

- Изсипете достатъчно топла вода върху смокините, за да ги покриете с 2.5–5 см;

- Оставете ги да престоят няколко часа или през нощта, докато поемат водата;

- Прецедете смокините и се насладете.

Накиснатите смокини имат най-добър вкус, ако ги хапвате веднага. Можете обаче да съхранявате накиснати смокини в херметически затворен съд в хладилника за няколко дни. Изхвърлете смокините си, ако забележите някакви неприятни миризми или мухъл или мислите, че са се развалили.

Смята се, че процесът на накисване прави сушените смокини по-лесно смилаеми, а хранителните вещества, които съдържат, се усвояват по-добре. Някои твърдения също предполагат, че добавянето на вода обратно към смокините ги прави по-пълни и хидратиращи, което води до намален прием на калории и загуба на тегло.

Никакви научни изследвания обаче не подкрепят тези твърдения. Всъщност проучванията върху рехидратиране на сушени продукти показват, че процесът може да доведе до изтичане на техните водоразтворими витамини във водата.

И все пак смокините - изсушени или пресни, сухи или накиснати - могат да помогнат за загуба на тегло по други начини.

Смокините са с доста ниско съдържание на калории и с високо съдържание на фибри, което ги прави много засищащи. Включването на храни с високо съдържание на фибри като смокини в балансирана диета може да ви помогне да останете сити между храненията и да избягвате да ядете твърде много, което може да насърчи загубата на тегло.

Яденето на плодове, включително сушени плодове, също се свързва с по-ниско телесно тегло. Това се дължи на факта, че плодовете са богат източник на хранителни вещества и растителни съединения, които могат да подобрят цялостното здраве и да ви помогнат да поддържате здравословно телесно тегло. Въпреки това са необходими повече изследвания върху хора, за да се потвърди тази хипотеза.

Отслабване със смокини

Като цяло 1/4 – 1/2 ч.ч.(42–75 г) сушени плодове съдържа приблизително същия брой калории и други хранителни вещества като 1 чаша пресни плодове. Ако ядете същите количества сушени плодове, както обикновено ядете пресни, може да се окаже, че ще ядете повече калории от обикновено.

Този излишен прием на калории може да затрудни отслабването. Типична порция сушени смокини за отслабване е 3–5 плода или 1/4 чаша (42 г), въпреки че някои считат, че една порция плод е 1/2 чаша (75 г).

В крайна сметка, влакната в смокините са добри за отслабване, но нямат бурната реакция, която правят ленените семена. Пресните смокини също са лесни за опаковане в обяда ви като лакомство или като лека закуска, а сушените смокини представляват перфектната самостоятелна закуска.

Тъй като смокините са естествен източник на качествени захари, можете да ги използвате вместо бонбони, така няма да прекалявате със захарта. Естествените захари действат по-дълго и бавно, така че те са идеалната алтернатива на бонбоните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest