advice.bg»Статии»Хранене»Готвене»Как да си направим хрупкави домашни крутони?

Как да си направим хрупкави домашни крутони?

Как да си направим хрупкави домашни крутони?

Крутоните са малка, но много ефектна гарнитура, която придава неочакван вкус на салатата, обновява напълно супата и придава приятна хрупкавост на храната, в която са добавени. Те са и много хитър начин да се употреби хлябът, който е изостанал и вече не е съвсем пресен. Най-добрата новина е, че крутони се правят изключително лесно и бързо.

Какво представлява крутонът, откъде идва името му и къде се е появил?

Думата съществува в английския език от 1800 година. Идва от френски, в кухнята си французите я използват от около 1500-та година, а самият термин идва във френския от латински, там значението му е черупка.

Малката форма на ромб, кубче, пръстен или полумесец е характерна за това сухарче, превърнато във вкусна гарнитура. Във френската кухня croute е не само съществително за крутон, но и глагол, с който се назовава образуването на коричка по време на печене.

Днес с думата крутон се отбелязва малкото парченце хрупкав хляб с различна форма, което може да се направи от почти всеки хляб. Леко сухият е най-подходящ, защото абсорбира добре мазнини и аромати. Ако самият хляб, от който ще се правят крутони е ароматизиран, е добре да се помисли как да се подправят крутоните. Сладкият канелен хляб дори е подходящ за крутони, които да се добавят към сладоледа.

За какво се използват крутоните?

Супа с крутони

Обикновено се приемат като добавка към супа, салата или закуска. Те обаче могат да намерят приложение в пикантния хляб, върху омлета, като отделен десерт, в сладоледа или пудинга.

Можем да си направим това хрупкаво удоволствие лесно у дома. Как?

Начините за приготвянето на крутони са 2 - чрез печене и чрез пържене.

Печени крутони

Необходими продукти:

- 1 стар хляб от предишния ден;

- 1/2 чаша зехтин или олио;

- Подправки по избор.

Приготвяне:

Хлябът се нарязва на кубчета със страна около 2 сантиметра или друга желана форма. Добавя се мазнината и подправките и се разбъркват добре.

Крутоните се изсипват в тава, покрита с хартия за печене и се поставят в предварително загрята на 300 градуса фурна. Пекат се, докато порозовеят, като по време на печенето се разбъркват, за да станат розови от всички страни. Преди да се използват се охлаждат. Могат да се съхраняват в затворен контейнер около 3 седмици.

Пържени крутони

Пържените крутони повтарят почти всички стъпки при печените до термичната им обработка. Пърженето става в тиган със загрята мазнина, в която се изсипват парчетата хляб с подправки. Пържат се до златисто като се разбъркват, така че да получат загар от всички страни. Съхранението и използването им е като при печените крутони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest