advice.bg»Статии»Хранене»Здравословно Хранене»Как да познаем качествените плодове и зеленчуци на пазара

Как да познаем качествените плодове и зеленчуци на пазара

Как да познаем качествените плодове и зеленчуци на пазара

Пазарите са любимо място за много хора. Там можете да контактувате с продавача, да се пазарите за цената, да избирате измежду голям асортимент. Но как да познаете дали предлаганите плодове и зеленчуци са качествени и ще отговорят на очакванията ви?

За някои хора това не е особен проблем и „надушват” качествената стока отдалеч. Но какво да правят по-неопитните за да извършат правилната покупка и да изберат качествен зарзават? Ето и някои съвети.

Плодовете и зеленчуците, отгледани на далечно разстояние и предназначени за износ, обикновено се берат недоузрели и се обработват със специални химикали, за да не изгният по време на транспортирането. Най-малкото, повечето вносна стока се оставя да доузрее в складовете. Е, все пак не всичко расте наоколо, а трябва да имаме избор, така че това правило има и изключения. Просто подбирайте внимателно вносната стока и следете за другите критерии.

Купувайте месно производство

Как да познаем качествените плодове и зеленчуци на пазара

Ако държите на качеството, купувайте по възможност стока местно производство и от производител. За целта са много подходящи фермерските пазари, но и на обикновените пазари ще намерите много сергии на производители. Изборът на нещо, което е израснало в същата земя, по която ходите предполага, че то е прясно, типично за вашата кухня и вкусно. А и ако сте общителен, можете да поразпитате продавача за начина на отглеждане на зеленчуците, сорта, вкуса, съхранението и каквото още се сетите.

Най-добре е да купувате плодове и зеленчуци през подходящия сезон на зреене. Няма нищо по-здравословно и вкусно от естествено отгледаните, типични за сезона продукти, събрали в себе си полезни вещества главно от слънцето, дъжда и почвата.

Зарзават от оранжерии и извън сезона

Когато купувате зеленчуци, отглеждани в оранжерии извън сезона, трябва да знаете, че те вероятно се отглеждат с нитратни торове, имат недостиг на витамини и навярно са безвкусни.

През зимата избирайте плодове и зеленчуци, които зреят есента и се съхраняват успешно дълго време. Такива са кръстоцветните зеленчуци, кореноплодните, тиквите, ябълките, гроздето и др. Макар в днешно време да могат да се намерят дори пролетни плодове на пазара през зимата, за предпочитане е да ги купувате замразени, отколкото расли при необичайни условия или пристигнали от другото полукълбо.

Огледайте всичко изложено на сергията

Винаги оглеждайте и проверявайте не само определен зеленчук, но и други екземпляри от същата партида. Важно е и да проверите всеки зеленчук или плод на допир – понякога на едно място са струпани пресни здрави заедно с меки и кашкави или пък неузрели и доста твърди. Проверявайте и за гнили петна, твърдост, сочност. Например, дупките от червеи, които се срещат върху някои плодове, са знак за неизползване на нитрати при отглеждането. Качественото и вкусно зеле пък, при лек натиск издава лек „хрущящ” звук, а ако е твърдо и плътно, обикновено е безвкусно и трудносмилаемо. Краставиците и тиквичките, когато омекнат стават безвкусни и кашави, а прекалено твърдите плодове обикновено са недоузрели.

Кореноплодните култури (репички, репи, цвекло, моркови и др.) са податливи на висока концентрация на нитрати. В същото време те съдържат висока концентрация на витамини и често се използват за лечебни цели. Винаги избирайте внимателно кореноплодните си зеленчуци.

Вижте как да изчистим зеленчуците от нитрати.

Търсете правилна форма, но не съвършенство

Как да познаем качествените плодове и зеленчуци на пазара

Правилната форма на плода показва правилното отглеждане. Ако зеленчукът е имал недостатъчни условия за растеж, той може да има деформиран вид. Това се отразява на вкуса, както и наличието на хранителни вещества. От друга страна прекалено еднаквите на цвят и форма без никакви дефекти плодовете и зеленчуците могат да показват генномодифицирано растение или прекомерно използване на торове.

Ароматът

Проверете зеленчука или плода на мирис – просто вземете един екземпляр и го подушете. Не трябва да има нетипична миризма или друга чужда миризма. Пресните и екологично отглеждани продукти ухаят винаги с типичната си, уникална миризма или някои нямат аромат. Много често се случва плодовете и зеленчуците да ухаят направо на „химия”. А ароматът определено има връзка с качеството и вкуса.

Оцветяването

Обърнете внимание на оцветяването. Всеки вид плод и зеленчук има свой собствен цвят. Ако цветът е по-тъмен от обичайния, той може да съдържа излишък на нитратен азот. Необичайно ярък плод също е причина да се съмнявате в естествения произход на продукта. Бледият цвят може да означава или недостатъчна зрялост или увяхнал и отдавна откъснат плод или зеленчук.

Ако купувате екзотични плодове

Когато купувате за първи път непознат за вас екзотичен вид плод или зеленчук, подгответе се с информация за него. Попитайте познати или проверете в интернет и разберете какъв трябва да е цветът, формата, големината, твърдостта и по възможност аромата на качествения екземпляр. А ако имате възможност, направете първата си покупка с помощта на приятел.

Проба на място на пазара

Качествените плодове и зеленчуци на пазара

Когато купувате на пазар, имате една опция, която не можете да използвате в магазина. Можете да помолите продавача да ви разреже плод или зеленчук и дори да ви даде да опитате. Така можете да се уверите сами във вкусовите качества на предлаганата стока. Ако пък е се съгласи, можете да си купите малко количество за проба. Това е особено полезно, когато ще ви трябват големи количества и искате да купите нещо наистина добро.

Специфични показатели за качество

Като цяло, всеки вид плодове или зеленчуци има свои собствени показатели за качество. При едни качеството се обуславя от наситен цвят, а при други той е признак за неестественост. Едни са вкусни когато са меки, при други твърдостта е признак за добро състояние. Едни имат силен аромат, при други липсва. Различни сортове от един и същ продукт могат да имат различни типични размери. Не бихме да изброим показателите за качество за целия асортимент на един пазар, затова е добре да си направите проучване сами, особено ако нямате много опит и имате намерени да купите по-голямо количество.

Ако все пак се съмнявате в качеството и произхода на стоката, можете да поискате от продавача документи за произход и контрол на качеството. Използвайте винаги правилото Вярвай, но проверявай! , за да не останете разочаровани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest