Advice.bg»Статии»Бормашина - за какво се ползва

Бормашина - за какво се ползва

Бормашина - за какво се ползва
Снимка: PublicDomainPictures / pixabay.com

Бихме се изненадали, ако в дома си не разполагате с елементарни типично мъжки инструменти като отвертка, клещи или пък чук. Но замисляли ли сте се, че има и редица електрически уреди, от които често ще се нуждаете и с които все още не сте се сдобили. Сега е моментът да поговорим какви са ползите и за какво се използва бормашината.

Най-честата употреба на бормашината е за пробиване на дупки в различни плоскости, като това обикновено са стени, тавани или подове. Типичен пример е, когато желаете да окачите някоя картина или художествено пано на стената си, но констатирате, че не можете да направите това само с помощта на гвоздей и чук, защото стената е бетонна. Би било изключително смешно да викате майстор за подобно нещо, а вероятно и срамно, ако трябва да помолите ваш съсед да ви помага за толкова елементарна дейност.

Дори и да не сте любители на изкуството и да не ви се налага да пробивате дупки в стените, предвидени за картини, то все ще искате да поставите новия си телевизор на стойка на стената или пък да монтирате някоя полица на нея. Замислете се в подобни случаи колко полезен уред би се оказала бормашината.

Бормашината-перфоратор (не всички бормашини могат да бъдат използвани като перфоратори) може да бъде използвана и когато ви се налага да къртите плочки, подови замазки и др. Разполагайки с подобен уред вкъщи, вие бихте се справили и сами с такава задача, без да има нужда да разчитате на помощ от специална строителна бригада. Всеки знае, че майсторите не само оставят много мръсотия след себе си, но и често не вършат качествено поетите от тях ангажименти.

Бормашина
Снимка: ds_30 / pixabay.com

Друг пример за употребата на бормашина като перфоратор е, когато ви се налага да къртите с цел поставяне на контакти и ключове за осветление. Стига да имате елементарни познания от електричество, с подобна машина отново бихте се справили и сами.

Няма как да не споменем и че бормашината може да бъде използвана и за завиване на винтове, болтове и други крепежни елементи. Представете си само, че ви се налага да сглобите цяла секция, но не разполагате с винтоверт. Завинтването с отвертотвертка би ви отнело не само много усилия, но и време. Тук отново бормашината може да се превърне във ваш безценен помощник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest