Advice.bg»Статии»Хранене»Готвене»Колко време се готви ориз на фурна?

Колко време се готви ориз на фурна?

Колко време се готви ориз на фурна
Комплект за готвене от 9 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене от 9 части
193.84 лв.
Виж ››

Едва ли има любител на мръвката, който да не обича ориз с месо или зеленчуци на фурна. Ястието е едновременно много вкусно, но изисква и познанието на някои техники при готвене на ориз.

Колко време се готви ориз на фурна?

И така, първата ви задача винаги е да проверите какво е съотношението на водата и ориза при този вид ориз, който ще ползвате. Това е посочено на опаковката и така ще можете да се ориентирате колко течност да използвате. Всички сортове изискват различно количество вода и именно тук най-често бъркат домакините, като слагат прекалено малко или много вода, като така той става сух или пък на каша. Само така ще сте сигурни в това, че няма да разварите или да оставите ориза в ястието ви суров.

Можете да добавите зеленчуците, както сурови, така и да ги запържете предварително, но това е по-скоро ваш избор. Имайте предвид, че е много важно да добавите и мазнина, тъй като оризът я обича и така той става много по-сочен и вкусен. По отношение на времето за готвене на ориз на фурна, то той се пече средно около 20-30 минути, като това зависи не само от сорта на ориза, но също така от вашата фурна или пък дали предварително сте го сварили леко.

Една от основните тайни за вкусен ориз на фурна е в това, след като видите оризът да се надига над течността, да спрете фурната и да го оставите за още 20-30 минути в нея.

Голяма част от домакините спират фурната и след това веднага вадят тавата с ориза, като така той не успява да омекне добре и да се приготви изцяло. Но ако го оставяте да постои във фурната, той става много сочен, но и вкусен, като можете да го съчетаете, както със зеленчуци, така и с месо.

Ориз на фурна
Снимка: Sevdalina Irikova

Ето че вече и вие знаете основните хитрини при готвенето на ориз на фурна и ще можете да изненадате приятно вашите гости с ароматен и много вкусен ориз. И не забравяйте, че никога не бива да се отказвате, дори ако някое ястие не ви се получава от първия път. С времето ще се усъвършенствате в кухнята с помощта на съветите за готвене, но и ще научите много хитрини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
51
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#333066
За съжаление няма 0звезди Регистрирах се само за да ви напиша да изтриете тези глупости .Как ще държите ориза 20-30минути във фурната да е сочен ,напротив той се пресушава така .И какво означава ориза да се надигне във водата . Аматьори ,трийте тези глупости
0
0