advice.bg»Статии»За дома»Домашен майстор»Как сам да налепя плочки

Как сам да налепя плочки

Как сам да си налепя плочки
Снимка: jarmoluk/pixabay.com

Плочките в банята или кухнята са не само практичен, но и стилен материал. Цветовете и шарките ще ви помогнат да създадете специална атмосфера в помещението. Не се притеснявайте, лепенето на плочки не е толкова трудно, а продължителността му зависи от размера на помещението и материалите. Нека видим как става стъпка по стъпка.

Какво трябва да напазарувате и какви инструменти и материали са ви нужни за лепене на плочки?

- стенни / подови плочки

- изравнителна маса

- силикон

- грунд за дълбоко проникване

- кръстосани скоби, клинове

- лепило за плочки

- фугираща смес

- рулетка

- отвес

- строителна корда

- гумен чук

- четка, валяк или баданарка

- нивелир

- пластмасова кофа

- мистрия

- маламашка с гребен

- мастар

- бормашина / бъркалка

Монтиране на плочки

- боркорони и свредла за плочки

- резачка за плочки

- ъглошлайф

- режещ пергел

- пила за плочки

- клещи за плочки

- каучук за уплътняване и почистване на фуги

- щипки за плочки

- гъба за фугиране

- гумена широка шпакла

Подготовка.

Първото нещо, което трябва да направите е да измерите и изчислите площта на повърхностите, на които ще лепите плочки. Според изчисленията трябва да прецените колко плочки и материали ще са ви нужни и съответно да ги осигурите, както и необходимите инструменти.

Проверката и подготовката на основата е особено важна за облицовката с плочки. Всички носещи повърхности трябва да бъдат чисти, без прах, равни, сухи, да не се ронят и да имат достатъчна носеща способност. Изолационната плоча ще предотврати вибрациите.

Нередности на шпакловка и грунд.

Малките пукнатини и неравности запълнете с мистрия или поправете с изравняваща смес. Преди полагане на плочките трябва да се нанесе грунд, независимо от вида на основата. Нанесете дълбоко проникващ грунд или адхезивна емулсия с широка четка или валяк за боядисване. В помещения с висока влажност на въздуха или във влажни помещения, където е възможно пръскане на вода, върху грунда се нанася допълнителен изолационен слой.

Право рязане. Изрязване на прав ръб.

За да получите прав ръб на най-външните плочки, използвайте резачка за плочки. Първо нанесете линия от лицевата страна, след това изрежете и счупете плочката по ръба.

Избор на плочки

Изрязване на кръгли дупки.

За да изрежете кръгли отвори в една плочка, използвайте специални клещи, изгризвайки отвор милиметър по милиметър, боркорони и свредла или бормашина със специално приспособление за рязане.

Полагане на плочки на пода.

След като подготвите основата, трябва точно да измерите площта на помещението и да маркирате средата му. Препоръчително е плочките да се поставят напречно за проба.

Лепило за плочки.

Препоръчва се да се използват готови лепилни смеси. Когато полагате плочки върху ПДЧ или подово отопление, използвайте еластично лепило.

За приготвяне на лепилото се излива чиста вода в смесителния съд (обикновено пластмасова кофа) и след това строителната смес се излива в нея в съответствие с пропорциите, посочени от производителя на опаковката на продукта. Необходимо е стриктно да се спазва реда на смесване на компонентите - първо се излива вода и после сухата смес в нея, но не и обратно. Сместа трябва да се разбърква, докато се получи хомогенна маса за 3-5 минути, след което разтворът трябва да се утаи за 3-5 минути и да се разбърка отново. Ръчно смесване е възможно, ако масата на смесената смес не надвишава 1 кг.

Нанасяне на лепило.

Задръжте за определено време, след това нанесете върху основата с мистрия или мастар. Минете лепилната маса с маламашка с гребен, докато се образува равна повърхност. В зависимост от времето на втвърдяване на лепилото, за един проход се полага 1 - 1, 5 кв.м. Фугата зависи от задната страна на плочката, нейния размер и основа.

Започнете от центъра.

Поставете първия ред плочки по централната линия на стаята. За това, в правоъгълни помещения се препоръчва да издърпате корда в центъра успоредно на стените. Първият ред плочки се подравнява към шева или центъра на плочката. След това по се полагат плочки посока стената.

Правилно полагане на плочки.

Фугиране на плочки

Плочката се притиска в лепилото за плочки с леко въртеливо движение. Използвайте кръстосани скоби, за да поддържате необходимото равно разстояние между плочките. Когато положите, потупайте леко плочките с гумен чук и проверете с нивелир. Ако възнамерявате да залепите плочки към стените, разстоянието до подовите плочки не трябва да бъде по-малко от една фуга за плочки. При преходи към други помещения и други видове покрития разширителната фуга в основата се дублира в покритието със същата ширина.

Полагане на стенни плочки.

Стенните плочки могат да се монтират върху различни основи, като плочки върху плочки, гипсокартонени листове, гипсова мазилка и др. Трябва да нарисувате вертикална и хоризонтална линия на стената. Полагането на първия ред започва върху тях. Първо отгоре хоризонтално, а след това вертикално (във формата на буквата Т).

Започнете от центъра.

Плочките се полагат симетрично. В центъра трябва да има шев или да е средата на плочката. Омесете готовото лепило, след определеното време на втвърдяване, нанесете го равномерно на стената с мистрия. Ако полагате плочки върху стари плочки или върху стреч дъска или ПДЧ, препоръчваме да използвате специално гъвкаво лепило за по-големи натоварвания.

Нанасяне на лепило.

Загладете адхезивния слой с маламашка с гребен, докато се образува равна повърхност. Маламашка с гребен се избира в зависимост от структурата на задната страна на плочката и размера на плочката.

Полагане на плочките правилно.

Първият ред се полага от центъра към краищата. Плочката се притиска в лепилото с лек натиск. Кръстосаните скоби се използват за поддържане на еднаква ширина на фугата. Ако плочката не е приложена по цялата височина на стаята, тогава трябва да започнете от горния ред. Притиснатите кръстовидни подпори могат просто да бъдат покрити с фугин при запечатване на фугите. Проверете хоризонталното подравняване на плочките. За да проверите контактната площ на плочката с лепилото, поставете плочката в лепилото и след това я повдигнете (минимална контактна площ 80%).

Външни ъгли и бордюри.

Лепене на плочки върху плочки

От външните ъгли започнете облицовката с цяла плочка и продължете към вътрешния ъгъл. В ъглите могат да се монтират ъглови или ръбови профили. Границите на горния ред или декоративните плочки могат да помогнат за персонализирането на вашето пространство.

Фугиране и отстраняване на излишната фугираща смес.

Преди запечатване, фугите трябва да се почистят с дървен клин. Когато се използва гъвкаво лепило, фугинът също трябва да е еластичен. Фугинът трябва да се разрежда до плътна каша. Препоръчваме да носите гумени ръкавици за тази работа. Изсипете фугиращата смес върху плочките и разтрийте диагонално с гумена шпакла. Излишният материал трябва внимателно да се отстрани с гъба. След втвърдяване отстранете отлаганите разтвори от плочките с влажна гъба (може да използвате разтвор на оцет).

Уплътняване на шевовете.

Запечатайте всички дилатационни фуги, ъглови фуги и ръбни фуги с еластично уплътняващо съединение като силикон. Запечатайте краищата на плочките с тиксо от двете страни. Нанесете силикон. Изгладете силикона с палеца, напоен с препарат и откъснете маскиращата лента, като я наклоните назад и далеч от шева. Обърнете внимание на препоръките на производителя на материала.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest