Advice.bg»Статии»Мода»Съвети за дрехи»Как да щамповаме тениска

Как да щамповаме тениска

Как да щамповаме тениска

Напълно възможно е да направите щампа върху тениска, блуза или други дрехи със собствените си ръце у дома. Принтът върху дрехи е винаги на мода - модните дизайнери включват принтове в своите колекции всяка година.

Разбира се, най-лесният вариант е да си поръчате щампа в специализирано ателие. Но ако имате креативност и интерес, можете да го направите сами по два начина:

- с помощта на термичен трансфер;

- с помощта на шаблон.

Термотрансферен печат върху тениска - Първи вариант

Избираме мастило и специална хартия за трансфер. Изберете хартия според цвета на плата. Производителите на хартия имат отделни за термичен трансфер върху светли и тъмни тъкани. За творческо изпълнение е интересно да се използва флуоресцентен термичен трансфер.

С помощта на домашен мастиленоструен или лазерен принтер се отпечатва подготвено изображение, но на специалната хартия за прехвърляне. В този случай използвате същото мастило, както при печат върху обикновена или фотохартия: водоустойчив за мастилено-струен принтер и тонер за лазер.

С метода за пренасяне на печата чрез термичен трансфер производителите на термохартия гарантират, че изображението ще издържи повече от 50 измивания при температура на водата не по-висока от 40˚С в ръчен режим.

Втори вариант

Отпечатваме изображението на мастиленоструен принтер Epson, тъй като само той е подходящ за това, като използваме сублимационно мастило. Хубавото на сублимационните мастила е, че при нагряване то става летливо и прониква дълбоко в тъканта. Избираме хартия по същия начин, както при първия вариант.

Предимства на сублимационния метод за щамповане на тениска са яркост, трайност. Недостатъкът на този метод: мастилото ще прилепне идеално към синтетичните тъкани, но не трябва да използвате чист памук. Съдържанието на синтетика трябва да бъде най-малко 70%. Памучната тъкан трябва да бъде допълнително защитена със специален филм.

Трети вариант

Можете също да прехвърлите малко изображение, като лого, върху тениска, като използвате филм с лепяща основа. Тази версия е най-трайната. Филми с различни цветове могат да се комбинират, да се правят апликации и да се наслагват един върху друг, ако се изисква дизайн.

Как се прави термичния трансфер

Методът на приложение е много прост. Поставете подготвеното огледално изображение върху тениската на правилното място и го изгладете през плата с гореща ютия. Необходимо е да изгладите отпечатъка на тениската от обратната страна без пара. Времето за обработка е 1-2 минути, в зависимост от размера на картината. Оставете изображението да се охлади. Вашият печат е готов!

Щампа на тениска с помощта на шаблон

Щамповане на тениска

За да приложите снимка през шаблон, ще ви трябва:

- Шаблон, закупен от арт магазин или направен от картон;

- Акрилна боя или мастило за плат;

- Валяк, гъба или четка;

- Самозалепваща лента.

Подгответе тениската (или друга дреха) за печат.

Избираме цвета на продукта, светъл или тъмен, но така че рисунката да изглежда в контраст. Ако тениската е нова, изперете, подсушете и я изгладете. Това е необходимо, за да не се повреди нанесената щампа в бъдеще. По време на първото пране тъканта може да се изкриви или свие.

Подгответе работното си място.

Покрийте твърда, равна повърхност с опаковъчна хартия. Закрепете с тиксо. Поставете върху подготвената повърхност и изпънете избраната дреха. Поставете шаблона на желаното място. Закрепете краищата с тиксо. Боята, нанесена върху плата, се просмуква от другата страна и оцветява. За да предотвратите това, поставете картон между страните.

Нанесете боя през шаблона.

Изсипете боята в тава за боя и потопете валяка в нея, като разнесете боята по цялата и повърхност. Направете тест на хартия. Изпълнете шаблона с боя. Отстранете внимателно шаблона. Оставете боята да изсъхне.

Правилно гладене и изпиране на отпечатаните дрехи

Гладете щампованата тениска през тъкан при висока температура. Това действие ще настрои боята и ще запази щампата за дълго време. Прането трябва да е на ниска температура.

Както видяхте, не е много сложно да щамповате сами тениска, трябва ви много желание и малко материали и време. Опитайте, покажете, че сте креативни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest