Advice.bg»Статии»Хранене»Готвене»Приготвяне на домашно кисело мляко с плодове

Приготвяне на домашно кисело мляко с плодове

Приготвяне на домашно кисело мляко с плодове

Когато закупуваме от магазина йогурт с плодове, ние четем какво всъщност съдържа т.нар. кисело мляко. Нито самото кисело мляко е истинско, нито плодовете в него. А като добавим и всички консерванти и оцветители, иначе така полезният десерт се превръща във вреден за здравето ни. Ето защо тук ще ви покажем как да си приготвите домашно кисело мляко с плодове.

За да си приготвите няколко буркана с домашно кисело мляко, ви е необходимо да разполагате с 2 л прясно мляко и 4 с.л. кисело мляко. При положение, че държите да получите 100% истинско домашно кисело мляко, е логично, че ще трябва и продуктите, които използвате за направата му да са домашни. Т.е. да си намерите и домашно прясно мляко, и домашно кисело мляко.

Дори и киселото мляко да е купешко, цялата процедура отново ще си струва, защото почти всички кисели млека се произвеждат от сухо мляко. А след като веднъж вече сте приготвили домашно кисело мляко, та макар и от купешко кисело такова, за в бъдеще ще можете да използвате за закваска домашното кисело мляко, което сте произвели вие самите.

Но да се върнем към темата. Прясното мляко трябва да бъде сварено и да се охлади до температура от около 40 градуса. За тази цел е добре да разполагате с термометър, а ако нямате такъв, можете да пробвате и с пръст, но с предварително измити ръце. Температурата на млякото трябва да е толкова, колкото да можете да издържа пръста ви в него. Това отново доста условно казано.

Домашно кисело мляко с плодове

В отделна купичка изсипете киселото мляко и добавете към него малко от прясното. Разбъркайте добре и добавете закваската към цялата тенджера, в която сте варили прясното мляко. Разбъркайте съвсем леко няколко пъти и я насипете в буркани с капачки. Завийте ги добре с кърпи, така че да не изстиват прекалено бързо. Оставете ги така около 3-4 часа и ги съхранявайте в хладилник. Вече разполагате с домашно приготвено кисело мляко.

Що касае плодовете, е добре да използвате само сезонни. Някои плодове, като ягодите и къпините, са доста кисели, така че ще е необходимо да подсладите домашното кисело мляко. Не използвайте захар, а мед или още по-добре - добавете по-сладки изсушени плодове като смокини или пък фурми. Можете да използвате дори и плодове от компот за вашето кисело мляко с плодове, стига сами да сте го правили с домашни плодове. Все пак гоним истинския домашен вкус, нали?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest