Как да премахнем прегърбеността?

Как да премахнем прегърбеността?

Понякога собственият ни самоконтрол е достатъчен да се справим с редица проблеми, включително и ако имаме прекалено прегърбена стойка. Това определено не е никак приятна гледка и стига да не сме изтървали положението извън контрол (типичен пример са случаите на кифоза и сколиоза), то можем и сами да се справим с проблема.

Започнете например да се храните пред огледало и буквално би ви се отяло, гледайки отражението на прегърбената си фигура, докато се храните надвесени над чинията си. Доста лесно можете сами да наложите контрол върху стойката си.

Не винаги това обаче е достатъчно, поради което ще ви изброим и други методи за премахване на прегърбеността.

Чрез метода с точилката зад раменете и книгата на главата

Така едно време бабите и дядовците са учили своите деца да ходят изправени. Може да ви се струва пълна отживелица, но истината е че дава добри резултати, стига да няма прекалено силна деформираност на гръбначния стълб.

Действието е елементарно - слагате точилка или дълга пръчка зад раменете си, така че те да са в изправено положение, а на главата си поставяте книга с дебели корици. Разхождайте се така у дома винаги, когато можете. Колкото по-редовно започнете да практикувате този метод и колкото по-упорити сте, толкова по-бързо ще успеете да се справите с прегърбеността си. Отново, ако нямате вече сериозна деформираност.

Чрез разтягащи упражнения

Съществуват най-различни разтягащи упражнения, които можете също да практикувате у дома. Добре е обаче преди това да се обърнете към специалист физиотерапевт, който нагледно да ви покаже как правилно да ги практикувате, колко често и в каква последователност и серии.

Чрез спорт

Йогата помага за премахване на прегърбеността

Има много спортове, които са подходящи за оправяне на стойката ви, но вероятно най-добрите са плуването и йогата. За разлика от йогата, която може да се практикува всеки ден, плуването е препоръчително да е през ден. За максимални резултати трябва да се доверите на инструктор или в случая на треньор, що касае плуването. Споделете с тях какви са проблемите ви, за да може да бъде намерено компетентно решение за тях.

Чрез специални колани

В търговските мрежи се предлагат специални колани, които опасват гърба и раменете ви и изправят стойката. Не си мислете, че това ще се случи за седмица или две. В редица случаи за пълно премахване на прегърбеността се налага носенето на подобни колани в продължение на година или повече.

През този период е добре да посещавате специалист, защото въпросните колани могат или прекалено много да се разтегнат, или вече да имате нужда от нови, тъй като стойката ви постепенно е започнала да се изправя.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати