advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»За какво помага шизандра?

За какво помага шизандра?

За какво помага шизандра?
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Още преди 5 хиляди години в древната китайска народна медицина основно място заема едно магическо растение - шизандра. То е забелязано и използвано заради комплексните му тонизиращи и лечебни свойства, а неговото благотворно действие върху човешкото тяло е описано в най-старата китайска книга, посветени на медицината - Shennong Bencao jing.

Името на лианоподобното растение шизандра на китайски е Wu Wei Zi и се превежда плод с 5 вкуса. Това дребно и вкусно червено плодче е наистина уникално, защото е микс от всички основни вкусове - сладко, солено, горчиво, лютиво и кисело. Затова в китайската медицина се приема като растение, способно да поддържа баланса на всички енергийни центрове. Според китайската медицина то стабилизира бъбреците, поддържа черния дроб и му осигурява възможност да пречиства кръвта.

Всъщност спектърът, в който се изявяват възможностите на плодчето е много широк и това се дължи на съставките в тях. То съдържа естествени растителни компоненти като лигнани с противовъзпалително, антигъбично, противовирусно и антиоксидантно действие. Шизандринът, шизандролът, гомислинът и прегомислинът, както и наличните шизантерин А, деоксишизандрин, шизандрин В и други, са причината за неговия неврозащитен и антихептогенен ефект.

Антиоксидантите, които са в голямо количество в плода на шизандрата, поддържат имунната система и забавят процеса на стареене. Фенолите пък са истински релакс за сърцето и кръвоносните съдове.

Много от съединенията, които поддържат здравето, се намират в самите семена на плода и затова той се използва не само като се консумира пресен, но се и изсушава. От плодовете може да се приготви чай от шизандра, най-често в комбинация с други полезни билки, но може да приготви и вино. Правят се също тинктури и течни разтвори, консумира се на прах или сухото плодче. Популярен е шоколадът с шизандра.

Чай от шизандра

Консумацията на шизандра ще помогне на изтощената кожа, защото тя възвръща усещането на мекота, гладкост и еластичност на кожата, тъй като я овлажнява и тонизира. Плодчето е подходящо при акне, псориазис и защита на кожата при слънчеви изгаряния.

Шизандра подобрява зрението, особено добре влияе за изостряне на нощното виждане. Използва се при профилактика и при заболявания на черния дроб - ефективна е при лечение на различните видове хепатит.

Както и за успокояване и намаляване размера на дроба при омазнен черен дроб. Ползите от шизандра се простират и до белия дроб - тя е отличен тоник за него.

Тя е и много известен афродизиак, заради благотворното въздействие върху половите жлези и органи.

Плодът е безопасен за употреба, но не се препоръчва при бременност, както и при някои сериозни заболявания. Трябва да се взима внимателно при употреба на силни лекарства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни