Забранени храни при махмурлук

Забранени храни при махмурлук

Вероятно всеки народ, ако не и всеки човек, има свои собствени рецепти за справяне с махмурлука. Въпреки това експертите са подбрали няколко напитки и храни, които не трябва да се консумират, ако искате да влезете във форма по-бързо.

Значителен брой хора преживяват махмурлук от време на време и това чувство може да бъде много неприятно, особено ако денят започва с него, а тепърва имате да свършите толкова неща. Много от нас са наясно със съществуването на специални средства за лечение на махмурлук, но и мнозина знаят, че например студеният душ или горещият чай са най-добри за това неразположение.

Какво обаче може да влоши състоянието ни при махмурлук, кои са забранените храни и напитки при махмурлук?

Мазни храни и месо

Най-лошото нещо, за което можете да се сетите за борба с махмурлука. Това не само няма да ви помогне да се почувствате по-добре, но и ще влоши състоянието ви. Има мнение, че тялото се нуждае от помощ и като ядете по-лесно ще се справи с махмурлука. Нищо подобно. Ако не искате да ядете, тогава храната просто няма да бъде усвоена, тя ще излезе заедно с повръщането.

Част от енергията на организма ще се изразходва не за борба с отравянето с алкохол, а за усвояване на мазнини и протеини, което означава, че състоянието ви няма да се подобри скоро.

Високопротеиновите храни без добавени въглехидрати определено могат да влошат главоболието. Но да ядете нещо висококалорично и мазно преди да пиете алкохол е правилно, махмурлукът сутрин ще бъде много по-слаб. Това е така, защото мазнините покриват лигавиците на хранопровода и червата и намаляват абсорбцията на алкохола.

Сандвичи и бургери

Вредни храни при махмурлук

Независимо от пълнежа им, сандвичите са лоша храна за хора с махмурлук. Трудни за усвояване, също ще попречат на тялото да се бори с махмурлука.

Алкохол

Често хората пият бира или чаша твърд алкохол за изтрезняване. Оказва се, един от най-често срещаните лекове за махмурлук е и един от най-неправилните. Да, в краткосрочен план малка доза алкохол ще ви помогне да се възстановите бързо, но в дългосрочен план симптомите ви само ще се влошат. Само в изключително тежко състояние, придружено от конвулсии и панически атаки, можете да разредите 50 г водка или ракия в чаша вода и да я изпиете в рамките на 3-4 часа.

Кафе

Може да се изпие чаша кафе за облекчаване на симптомите на махмурлука, но някои хора прекалено се надяват на това питие, пият кафе почти с кофи. В този случай вашето здравословно състояние само ще се влоши. То силно дехидратира тялото, което всъщност вече е дехидратирано от алкохола. Освен това кафето може да повлияе на сърдечната дейност, да повиши кръвното налягане, така че вместо желаното облекчение, може да получите сериозно влошаване на състоянието, което вече изисква медицинска намеса.

Цитрусови плодове и сокове

Цитрусите не помагат при махмурлук

Има схващане, че витамините в цитрусите ще помогнат бързо да се справите с махмурлука. Те обаче съдържат много киселини. По време на махмурлук има много ацеталдехид в кръвта, допълнителна доза киселина само ще влоши ситуацията - всичко ще се разгради по-бавно.

Маринати

Някои ги бъркат със саламурите, които всъщност помагат при махмурлук. Но саламурата съдържа само вода и сол, докато маринатата съдържа оцет. Стомахът вече е раздразнен от алкохола и вие добавяте към него киселина. Ако няма оцет, може да пиете - солената саламура ще помогне за възстановяване на водно-солевия баланс в тялото.

Също по време на махмурлук не трябва да се злоупотребява с лекарства, така товарите тялото допълнително. Не забравяйте, че почивката и умереното пиене на чиста вода ще ви помогнат най-добре.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати