advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Ефикасни методи за почистване на дома

Ефикасни методи за почистване на дома

Ефикасни методи за почистване на дома

Чистенето не е най-приятната задача. Затова всички се чудим как по-лесно и по-бързо да изчистим дома си.

Повечето новаци не са сигурни дали първо трябва да избършат праха или да пуснат прахосмукачката. Чудят се дали да почистят кухнята преди банята или обратно.

Следвайте това ръководство за ефикасно чистене на дома стъпка по стъпка, което се основава на дългогодишен опит, за да се възползвате максимално от времето си и бързо да почистите къщата си:

Чистете цялата къща накуп, не стая по стая

Почистването е много по-ефективно, ако правите едно нещо, например, пускате прахосмукачката и минавате цялата къща. Ако направите така, няма да ви омръзне и да си мислите, че повтаряте една и съща безсмислена дейност, започвайки една и съща задача отново и отново.

Съберете всичките си почистващи препарати на едно

Препарати за почистване на дома

Независимо дали става дума за кофа или нещо други, важно е, че всички продукти за почистване са на едно преносимо място. Това много улеснява работата. Така няма да губите време в търсене на парцал или гъба. И ще си спестите много време.

Подредете

Преди дори да започнете да чистите, вървете във всяка стая и подредете разхвърляните вещи. Вдигнете всички вещи като списания, хартийки и всякакви други неща, които ви се пречкат. Решете дали да го хвърлите, приберете или дарите.

Чистене на прах и прахосмукачка

Почистване на прах в дома

Преди да започнете да бършете праха, уверете се, че сте спрели електричеството. Почистете всички мебели внимателно, включително и от долната им страна. Минете парапетите, рамките за снимки, телевизионните екрани. За труднодостъпните места, използвайте микрофибърни кърпи. Сменете чаршафите в спалнята, след като избършете праха.

Измийте огледалата и прозорците

Използвайте микрофибърна кърпа и препарат, след което минете със сух и чист парцал.

Избършете електроуредите и твърдите повърхности

Почистване

Минете с парцал и препарат електроуредите, плотовете в кухнята, шкафовете, бравите на вратите, копчетата за лампите, дистанционните, телефоните. Трябва да дезинфекцирате внимателно някои от тези повърхности, за да сте сигурни, че няма да пипате по микроби.

Направете си нетоксичен дезинфекционен разтвор, като смесите една четвърт до половин чаша бял или ябълков оцет с чаша вода.

Съсредоточете се върху вани, мивки и тоалетни

Напръскайте с препарат кухненската мивка, след това мивката в банята, ваната, тоалетната, душовете. Изчакайте да постоят малко и след това забършете. Не забравяйте да избършете вътрешността на микровълновата печка. Когато сте в кухнята, уверете се, че сте изхвърлили боклука.

Минете с метла

Почистете с метла пода на кухнята и банята. Започнете да почиствате от най-отдалечения ъгъл на стаята и се придвижвайте назад към вратата.

Прахосмукачка

Почистване на дома с прахосмукачка

Когато пуснете прахосмукачката, не се притеснявайте да повдигате всеки предмет. И не спирайте да се движите. Минете през всички стаи, килимите, диваните, коридорите.

Чистете с компания

Ако чистите с друг човек, не само че ще приключите по-бързо, но и ще е по-забавно. Делегирайте задачи на всеки член от семейството. Така всеки ще знае какво да прави и няма да си пречат.

Някои от тези неща няма нужда да правите всяка седмица, например, да миете прозорците или да перете килимите. Но е важно да поддържате дома си чист, за да сте здрави.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest