advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Как да извадим кърлеж

Как да извадим кърлеж

Вадене на кърлеж

Опасните за човека насекоми са наистина много, като част от тях пренасят и различни болести. Така например, разхождайки се в гората и релаксирайки с вашите приятели, можете да се сдобиете с нов "приятел". В действителност кърлежите спадат към групата на паякообразните, защото имат по 8 лапи, а малките по 6. Не са опасни самите кърлежи, а това че пренасят различни болести, като част от тях могат да доведат дори до летален изход.

Кръвопиещите вредители имат овално тяло, като на дължина могат да достигнат от 3 до 6 милиметра. След като се напият с кръвта на човека или животното, те могат много да увеличат размера си, а именно почти двойно до 13 милиметра. На цвят се срещат обикновено кафяви, черни и сиви кърлежи, като преди да се заемете с ваденето им е важно да ги огледате добре с лупа или увеличително стъкло, за да се убедите че това не някое кожно новообразувание.

Паразитите могат да бъдат открити на различните места, но най-много обичат стомаха, подмишниците, ингвиналните гънки, пъпа, шията, главата, зад ушите. Опасните микроорганизми се намират в слюнката на кърлежите, затова при ваденето е важно да захванете паразита максимално близо до кожата и да извадите целия кърлеж.

Как да извадим кърлеж?

Кърлеж

И така, първата ви задача е да се успокоите и да не се паникьосвате, за да можете да го извадите. Ако ръцете ви треперят, тогава е по-добре да не се заемате с това, защото опасността да не го извадите с главата е много голяма. Ако кърлежът се намира на местата, където не можете да стигнете сами (зад ухото, главата и други), тогава задължително извикайте някой близък, който да ви помогне.

Следващата стъпка е да подготвите всички необходими инструменти, които ще ви трябват - ръкавици, очила, лупа или увеличително стъкло, контейнер със спирт, пинцети/растително масло, антисептик. С помощта на обикновени пинцети можете да премахнете кърлежа. Този метод е удобен за отстраняване на паразитите, когато се прикрепили за кожата сравнително скоро и не са пили достатъчно кръв.

С помощта на пинцетата го хванете максимално близо до кожата, а след това с бавни въртеливи движения го махнете. Ако обаче кърлежът е много на дълбоко, тогава в този случай можете да използвате обикновено растително масло. Само с няколко капки ще можете да блокирате притока на въздух за паразита, като той ще започне да се задушава и ще излезе сам.

След това сложете кърлежа в контейнер със спирт, за да го убиете и да го занесете на анализ в лабораторията. Така ще може да се разбере дали е бил преносител на някои опасни зарази. Трябва и да почистите мястото с антисептик, както и да следите тялото си няколко дни след това дали се наблюдават следните реакции:

- слабост;

- температура;

- липса на апетит;

- нарушена двигателна активност;

- повръщане.

Как да извадим кърлеж

Добре е да си закупите и специални препарати от аптеката против кърлежи, за да се пръскате с тях и особено ако ще ходите на пикник с приятелите ви или просто сте решили да се разходите в парка. Важно е и да се преглеждате след всяка разходка, за да можете своевременно да намерите паразита и да го извадите, както и да го занесете на анализ в лаборатория.

Ако въпреки всичко се тревожите да правите това сами, тогава винаги можете да се обърнете към лекуващия ви лекар, който да ви помогне с ваденето на кърлежа вместо вас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати