advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Как да почистим щорите?

Как да почистим щорите?

Съществуват обаче някои <strong>тънкости</strong>, които ще ви помогнат да се справите с тази задача много по-лесно, бързо и ефика

Всеки, който поне веднъж се е опитвал сам да почисти щорите, знае колко дразнеща и бавна може да е тази процедура. Съществуват обаче някои тънкости, които ще ви помогнат да се справите с тази задача много по-лесно, бързо и ефикасно.

С минимум усилия ще можете да почистите до блясък щорите и да се покажете като добра домакиня, която държи на чистота в дома си.

Как да почистим щорите?

И така - най-добре е да направите това, след като първо сте свалили щорите от прозореца, но все пак, съгласете се, че това невинаги е практично и удобно. Можете да ги почистите и без да се налага да правите това, но ще трябва да спазвате някои прости съвети и насоки, за да е максимално ефективен и лесен процесът в този случай.

Първото важно нещо е да почиствате щорите ви редовно, защото именно това е тайната, за да са винаги чисти до блясък и да не се налага да ги сваляте. Минавайте ги поне веднъж на седмица, като в кухнята може да се наложи да правите това веднъж на 3-4 дни, тъй като там условията на експлоатация са по-сурови и те по-бързо се замърсяват, включително с мазни петна.

Добре е да си закупите специални четки за почистване на щорите, тъй като с тяхна помощ ще можете много да ускорите процеса, както и да ги почистите значително по-ефективно.

Не забравяйте да използвате и ръкавици, като тук не е важно дали сте решили да ги чистите с народните средства или с битова химия, тъй като и в двата случая се получава изсушаване на кожата. Задължително върху гумените си сложете и обикновени текстилни ръкавици или пък чорапи, като така ще можете много по-лесно да захващате щорите. След почистването можете да нанесете автомобилен восък или обикновен антистатик, като това ще съкрати доста нуждата от почистване на щорите.

Необходими средства при почистването на шортите

- меки кухненски гъби;

- чиста вода;

- салфетки от микрофибър;

- гумени ръкавици и текстилни или обикновени чорапи;

- почистващ препарат;

- пулверизатор.

Почистване на щори

Дървените щори не обичат влагата, затова можете да ги минавате само леко с влажна кърпа, ако имат слой от лак. Друг вариант е да ги почиствате с прахосмукачка често, което ще улесни значително процеса. Можете да използвате и специалните препарати за дърво, с които да ги почиствате по-ефективно. В случая също можете да използвате автомобилния восък, като така те ще се замърсяват по-бавно и ще си спестите доста време при почистването им.

Имайте предвид, че най-добре е да използвате пулверизатор при щорите, които могат да се почистват с вода. По този начин процесът ще е много по-бърз и лесен. Специалните четки за щори също са много ефективни и всяка прилежна домакиня е важно да се снабди с тях.

Другият много лесен и прост начин за поддържането на щорите е чистенето с прахосмукачка, като тук е без значение материалът, от който те са изработени. Използвайте малките накрайници, за да можете да стигнете до всички места и процесът да е по-ефективен. Можете да ползвате и различните микрофибърни кърпи, които са много щадящи и са прекрасен начин за почистване на много от повърхностите в дома.

Ако ви се е наложи да се сблъскате с по-сериозните замърсявания, тогава можете да използвате и по-радикални начини за почистване. За тази цел ще са ви необходими:

- гумени ръкавици;

- гъба;

- микрофибърна салфетка;

- сапунен разтвор или течност за миене на съдове;

- контейнер с вода;

- чист парцал.

Затворете шортите и минете с гъбата, която е напоена в сапунения разтвор, докато не почистите добре повърхността. За да не останат петна, трябва след това да премахнете разтвора с помощта на леко намокрената микрофибърна салфетка. Накрая минете и с чиста кърпа, за да премахнете излишната вода и да ги подсушите.

Ако обаче щорите ви са платнени, тогава можете да прибегнете до специалния уред за почистване с пара. С помощта на него ще можете да премахнете натрупания прах и да дезинфекцирате едновременно с това повърхността, което е особено важно, ако имате малки деца или сте алергични към прах. След това можете да ги изперете в пералнята на деликатна програма и с чувал за дрехи, за да не ги повредите.

Народни средства, които можете да използвате при почистването на щорите:

- оцет;

- сода бикарбонат;

- спирт;

- сапун и сода.

Старайте се да почиствате редовно вашите щори, за да не се замърсяват много. Така почистването ще е много по-лесно, а и нашите лесни съвети ще ви помогнат да се справите ефективно с грижата за вашите щори с минимум усилия. И не забравяйте, че при избора на начина на почистване и средството е важно да имате предвид материала, от който са изработени щорите, както и конструкцията им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни