Как да премахнем ръжда от метал

Как да премахнем ръжда от метал
Снимка: tomekwalecki/ pixabay.com

Почистването на ръждата може да е доста сложно и дълго занимание, ако не знаете как да го направите и какви средства можете да използвате за тази цел. Със сигурност всички сте се сблъсквали поне веднъж с този проблем, като и тук народните рецепти ще ви помогнат, за да можете ефективно да премахнете ръждата.

Как да премахнем ръжда от метал?

Ябълков оцет

Голяма част от домакините знаят, че това е истинско вълшебно средство, като с него могат да почистят не само тоалетната чиния или други повърхности в дома, но и да махната ръждата от метала. За целта оставете метала в бял оцет за няколко часа и след това с няколко движения ще можете да го почистите идеално. Можете да използвате и другите видове оцет, но в този случай трябва да ги накиснете за 24 часа, за да подействат, като той е удобен, защото после ръждата се маха още по-лесно само с промиване на метала.

Лайм и сол

Посипете ръждясалата част добре със сол и изстискайте сок от един лайм. След това отново оставете да подейства за 2-3 часа. Можете да почистите ръждата с кората на лайма, тъй като тя е достатъчно ефективна, но и няма да повредите метала. Можете да използвате сок от лимон, ако нямате лайм.

Сода за хляб

Смесете малко вода и сода, докато се получи хомогенна смес с такава гъстота, че да можете да я размажете на метала. Оставете да подейства и с помощта на четка за зъби махнете ръждата от метала. Ако повърхностите са по-силно замърсена, тогава можете да добавите повече сода към сместа.

Картоф и сапун

Това средство може и да ви се струва странно, но е не по-малко ефективно. За целта срежете един картоф на половина и нанесете малко сапун на него. Всичко в случая може да се обясни с простата химична реакция, благодарение на която реално ще се почисти ръждата. Ако нямате обикновен сапун, тогава можете да използвате сода бикарбонат.

Оксалова киселина

Бъдете особено внимателно, тъй като все пак това е киселина и безопасността е на първо място. Сложете си задължително ръкавици и очила, както и работете с продукта на открито, за да не вдишвате парите. В началото измийте ръждясалия предмет с обикновено веро, а след това добре го изсушете. Смесете около 25 мл киселина и 250 мл топла вода. Оставете разтвора да подейства за около 20-30 минути и го почистете добре с помощта на четка, а след това измийте остатъците с вода.

Можете да съчетаете няколко от методите, ако ръждата на метала е по-упорита и се премахва сложно, както и да използвате различни специални средства, които се продават в магазините. С помощта на тези домашни съвети обаче можете да спестите доста средства и лесно да почистите метала от ръждата дори в домашни условия.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати