Ползи от отглеждането на папрат у дома

Ползи от отглеждането на папрат у дома

Смята се, че папратът е едно от най-старите растения на Земята. Днес много хора отглеждат папрат в жилището си или в своята градина и едва ли някой се замисля дали той е полезен и как влияе на хората и дома. Трябва ли да го запазим вкъщи или дали трябва да бъде преместен в градината или коридора, или пък офиса и какви знаци и суеверия са свързани с него?

Сред разнообразието от стайни и градински растения, любителите на цветя често предпочитат папратите. Те са красиви, имат буйни листа със сочен зелен цвят и се чувстват чудесно в затворени помещения. Благодарение на красивите си листа и непретенциозността към условията на отглеждане, папратът се е превърнал в любим сред домашните растения. А има и повече от десет хиляди от неговите разновидности.

В допълнение към естетическия си вид, растението пречиства въздуха. Затова може да се види не само в жилищни сгради и апартаменти, но и в обществени помещения - детски градини, болници и училища. А някои видове папрат се използват в кулинарията.

По произход е горско растение, затова обича сянка и топъл, влажен въздух. Трябва да се полива два пъти седмично с топла вода, за да поддържа почвата влажна. Ако въздухът в стаята е сух, трябва да се пръскат листата му. Когато поставяте цветето на перваза на прозореца, върху него може да падне пряка слънчева светлина. От това листата му избледняват. Добре е да го пресадите в по-голяма саксия през пролетта, защото расте бързо и корените му запълват бързо старата.

Ползи и вреди от папрата за хората

Отглеждане на папрат

Стайните видове абсорбират електромагнитното излъчване и прах и пречистват въздуха. Растението има много лечебни свойства поради богатия си състав. Съдържа танини, нишесте, етерични масла, флавоноиди и алкалоиди. Издънките на папрата съдържат витамини, каротин, токоферол, микроелементи и рибофлавин. Те също са богати на протеини и се усвояват добре от организма.

Ползите от папрата за здравето след употреба на продукти, базирани на негов екстракт, се изразяват в укрепване на организма, подобряване на функционирането на нервната и храносмилателната системи. Растението нормализира работата на далака, активира метаболитните процеси и елиминира главоболието, помага за сваляне на теглото. Някои проучвания са доказали, че домашния папрат премахва радионуклидите от тялото. В Китай се използва при лечението на инфекциозен хепатит.

За терапевтични цели най-често се използват корените на растението. Често тинктурите и отварите се използват външно за екзема, язви, скрофули, ингвинална херния, ставни заболявания, разширени вени и тромбофлебит. Средства, съдържащи коренища от папрат, имат мощен противопаразитен ефект. Те са ефективни при хименолепидоза, дифилоботриаза, свински и говежди тения.

За мъжете и жените папратът е полезен с това, че бързо елиминира възпалителните процеси в пикочно-половата система, което се потвърждава от отзивите на много хора, излекувани от простатит и аднексит. При редовната употреба на пресни листа от това растение може да се предотврати развитието на радиационна болест и левкемия. Въпреки множеството полезни свойства и противопоказания, лекарства, съдържащи корени на папрат, се използват при холецистит, възпаление на седалищния нерв, плеврит, енуреза, гърчове и епилепсия.

Някои хора са алергични към спорите от листата на папрата, което по никакъв начин не е свързано със суеверия, но се обяснява от гледна точка на медицината с обичайната специфична реакция на организма. И ако вкъщи имате човек, склонен към алергии, най-добре е изобщо да не отглеждате папрат.

Вътрешният прием лекарства на базата на папрат е противопоказен без предварителна медицинска помощ. При непоносимост или злоупотреба със средствата може да се развие остра интоксикация. Проявява се с конвулсии, сърцебиене, повръщане, припадък, нервни разстройства, нарушена функция на бъбреците и черния дроб.

Между другото, замисляли ли сте се защо животните по принцип не ядат папрати? Това е отровно за животни растение. Изключение правят само прасетата, които с удоволствие хапват коренищата, съдържащи нишесте.

Между езотерика и реалността

Суеверия за папрата

По мнение на езотериците, от енергийна гледна точка, папратите са много особени и спорни растения.

Според популярните суеверия, папратът носи негативна енергия в дома и се счита за енергиен вампир, който може да вземе сили от домакинството и да доведе до болести, кавги и неуспехи. Подобно вярване се е развило поради факта, че някои хора, когато са на близо до това цвете, започват да изпитват главоболие.

Учените обаче са намерили обяснение за това популярно суеверие. Листата му наистина са способни да поемат голямо количество кислород през нощта, затова, ако не сте готови да се събуждате с главоболие и без сили всяка сутрин, не трябва да поставяте цветето в спалнята.

Според народните вярвания, мястото на папрата е в гората и той не трябва да се отглежда вкъщи. А езотериците съветват да не се слагат саксии с папрат до болни хора, деца и бременни жени, защото ще им вземат от силите. Това може да се обясни научно с голямата абсорбация на кислород от папратите и съответно, намаленото му количество в затворено помещение.

Според други обаче, ако в дома ви често има спорове и кавги, папратът може да абсорбира отрцателната ви енерия и така в семейството отново да настъпи хармония и спокойствие. В допълнение, това растение може да стане помощник на бизнесмените, чийто бизнес е претърпял неуспехи.

Такива бизнесмени, засадили папрат в саксия, се е случвало изведнъж да спечелят много пари. И всичко благодарение на приключенската искра, която това растение поражда в душата на бизнес човека. Смята се също, че папратът е цветето на хората с горещ темперамент и на хазартните личности – обирайки излишната им енергия, то ги уравновесява.

Друг съвет на езотериците е да не се сменя позицията на саксията с папрата, а да се остави там, където е израснал. В противен случай къщата (дворът) може да бъде запълнена с непрекъснати неуспехи. Казват, че ако дълги години отглеждате папрат в градината в близост до къщата и той се превърнал в истински гигант, тогава не бива да се оттървате от него. Той вероятно защитава вас и вашето домакинство от всичко лошо, като поема отрицателната енергия около вас.

Съвременните магьосници казват: в градината, близо до къщата, този скромен храст е жив амулет. Той защитава двора и къщата от зли духове, трикове на зли вещици. Ако расте близо до дома ви, злонамерен човек няма да може да хвърля черни магии върху върху вас. И ако някой ви изпрати магия, папратът я поема и ще започне да съхне. Така че, най-добре е да отглеждате това растение около къщата си.

Сред привържениците на различни суеверия относно папратите, мнозина предпочитат да държат това цвете не в дома, а в офиса и използват способността му да абсорбира енергия за добро (според суеверията). Затова офис работниците поставят саксии с декоративното растение в близост до електронните устройства, за да може цветето да работи като пречиствател на въздуха и да абсорбира цялата радиация от компютърната техника.

Но ако все пак искате да отглеждате папрат у дома, трябва го поставите в стая, в която не се спи и се проветрява често, до входната врата или на балкона. Но, може би, най-доброто му място е близо до телевизора или компютъра. Така той ще се храни с тяхната енергия и няма да взема от вашата и тази на вашите близки.

Ако папратът в дома ви има цъфтящ и здрав вид и в семейството ви всичко е наред, това означава, че той енергийно подхожда на вас и на любимите хора. Тогава няма нужда да се страхувате от него.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати