advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Опасен ли е нафталинът?

Опасен ли е нафталинът?

М. ГеоргиеваМ. Георгиева
Новак
512018
Опасен ли е нафталинът?

Нафталинът е вещество, което термитите в природата произвеждат, за да отблъскват други насекоми от домовете си. В света на хората нафталинът се произвежда от катран най-често. За първи път е синтезиран още през 19 век. Оттогава нафталинът се използва активно в ежедневието.

Най-често нафталинът се използва като средство срещу молци. Това е най-простият полицикличен ароматен въглеводород. Представлява бяло кристално твърдо вещество със специфична миризма, която може да се усети при концентрации над 0.08 ppm. Бидейки ароматен въглеводород, структурата на нафталина е съставена от съединена двойка бензенови пръстени.

Нафталинът е най-изобилната съставка на каменовъглената смола. Макар съставът ѝ да варира според въглищата, от които се извлича, обикновено около 10% от теглото ѝ е нафталин. Промишленият процес на дестилация на каменовъглената смола извлича масло със съдържание около 50% нафталин плюс 12 други ароматни съединения. Това масло, след като се промие с воден натриев хидроксид за премахване на киселинните съставки (главно феноли) и със сярна киселина за премахване на алкалните съставки, се подлага на фракционна дестилация с цел изолиране на нафталина. Суровият нафталин, получен чрез този процес, представлява 95% от теглото на суровината.

Основният недостатък на нафталина несъмнено е неговата остра миризма, само поради която вредните насекоми не населяват местата, където той е поставен. Това обаче далеч не е единственото отрицателно качество на веществото.

Факт е, че нафталинът не е навредил на пеперудите или техните ларви по никакъв начин. И с течение на времето молецът става по-устойчив на аромата на нафталин и вече не се страхува от него. Но, разбира се, ефективността на лекарството изобщо не е претекст за неговата забрана.

Молци и нафталин

При контакт с изпаренията на това вещество хората изпитват главоболие, сълзене, кашлица, гадене, повръщане, диария и дори спазми. Всичко това са признаци на отравяне.

Но това не е най-лошото: нафталинът е в състояние да унищожи червените кръвни клетки и провокира развитието на онкологични заболявания при хората. Това важи особено за тези, които са били в контакт с веществото от доста време.

Нафталинът обаче продължава да се появява на рафтовете на магазините и хората продължават да го купуват. Междувременно всяка година все повече учени от цял ​​свят само потвърждават вредата от нафталина.

Така че Международната агенция за изследвания на рака (IARC) също класифицира нафталина като канцероген, който може да причини рак. И учени от Австралия са открили, че нафталинът може дори да причини смъртта на малки деца. Австралийците приписват такива смъртоносни резултати на токсичните ефекти на нафталина върху мозъка на бебетата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest