Какво е мулчиране

Какво е мулчиране
Снимка: manfredrichter/ pixabay.com

Мулчирането е селскостопански процес, с който може да се регулират водните и също така въздушните режими на повърхността на почвата. С негова помощ може да се постигне по-добра плодовитост на растенията, както и да се минимизира растежа на плевелите на участъка.

Растенията стават по-здрави, което е друго предимство на мулчирането.

Какво е мулчиране?

Пролетта е най-доброто време за този процес, като в идеалния си вариант трябва да се прави в началото или края на сезона. Причината за това е, че тогава почвата е влажна, но преди мулчирането трябва да премахнете плевелите, за да не развалят реколтата ви. Другото, което трябва да направите преди процедурата, е торенето на почвата, ако е необходимо. С помощта на мулчирането се постига по-добра защита на растенията от прегряване, но и по този начин се минимизира вероятността да изсъхнат.

Другият подходящ сезон е средата на есента, защото тогава почвата е още топла след летните месеци и влажна от дъждовете в този период на годината. Преди да сложите самия мулч, трябва отново да премахнете плевелите и да наторите почвата, ако е необходимо. С помощта на есенното мулчиране се постига ефективна защита на растенията от измръзване на кореновите системи.

Важно е да се избягва директното прикосновение на материала, който се използва за процедурата и ствола на растенията. Мулчът се разполага на слой от около 7-10 сантиметра. Ако искате да мулчирате лехи или пък цветни бордюри, тогава материала се слага равномерно по повърхността.

Необходимо е да го сменяте всяка година или поне веднъж на 2 години, ако ползвате по-устойчив мулч. Ако искате да мулчирате плодни дръвчета или пък храсти, тогава той се разполага на 7-10 сантиметра. Целта е да се получи запълване на пространството под короната на дървото. И тук отново е важно мулчът да не се допира до ствола.

Ползи от мулчирането

мулчиране

- Минимизира се растежът на плевелите;

- Спомага за естественото оформление на пейзажа и лехите;

- Предпазва от уплътняване на почвата;

- Минимизира изпаряването на влагата от почвата;

- Поддържа се по-благоприятна температура на почвата;

- Намалява се ерозията;

- Подобрява се структурата;

- Съхраняват се питателните вещества в почвата;

- Повишава се плодовитостта;

- Регулира се pH на почвата, като я прави алкална или кисела.

Методи за мулчиране на почвата

Има три основни способа за тази процедура:

- Повърхностно покритие с агрофибър;

- Поръсване на почвата с органични материали;

- Компостиране на почвата;

Чрез мулчирането може да се подобрят много качествата на почвата и да се увеличи плодовитостта. Единственото важно нещо в случая е да направите процедурата правилно, за да постигнете желания ефект и да облагородите почвата за вашите насаждения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest