Дрехите ни идват основно от Китай и Турция

Дрехите ни идват основно от Китай и Турция

Половината от дрехите, които се продават на европейския пазар, идват от държави, които не са членки на Европейския съюз. Това показват данните на Европейската статистическа служба Евростат за 2019 г.

Държавите членки от ЕС са внесли дрехи на стойност 154 млрд. евро, като 52% от тях (на стойност 80 млрд.) са дошли от трети страни.

Резултатите от проучването показват, че за последните 10 години стойността на вносните дрехи в Европейския съюз се е увеличила с 62%.

Дрехи на значително по-ниска стойност са изнесени от Съюза, показват още данните на „Евростат” – за 115 млрд. евро. От проучването става ясно, че близо 70% от износа е за други държави от ЕС.

През последните години се наблюдава тенденция за увеличаване на търговията с текстилни стоки. Все пак обаче коронавирусът ще окаже влияние и върху тази индустрия, като точната картина ще стане ясна следващата година. В резултат на коронавируса стотици бизнеси в Европа затвориха, включително фабрики, транспортни компании и самите магазини, в които се продават дрехите.

Германия е държавата от ЕС, която внася най-много дрехи от трети страни – на стойност 19 млрд. евро.

Съответно на второ и трето място са Испания (на стойност 13 млрд. евро) и Франция (11 млрд. евро). Нидерландия и Италия попълват челната петица.

Дрехите ни идват основно от Китай и Турция

Без изненади, основните вносители на дрехи в Европейския съюз са Китай (на стойност 23 млрд. евро или 29% от общия внос), Турция (9 млрд. или 11%) и Бангладеш (15 млрд. или 19 на сто). На четвърто място е Обединеното кралство (5 млрд. евро, 6%), а пето заема Индия (4 млрд. евро, 5%). Последни в класацията са Камбоджа и Виетнам (и двете с по 3 млрд. евро, 4%).

И отново без изненади, най-големият износител на дрехи е Италия, известна със стотиците си модни компании и огромната шивашка индустрия. Италия е изнесла дрехи за 12 млрд. евро извън пределите на Европейския съюз или общо 34% от стойността на целия износ за трети страни).

По този показател страната изпреварва Германия (6 млрд. евро, 16%), Испания (5 млрд. евро, 15%) и Франция (4 млрд. евро, 13%).

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати