Съвети за поддържане на равномерно дишане

Съвети за поддържане на равномерно дишане

Причините за много голяма част от заболяванията са нарушенията, които са свързани с неправилното дишане. Те възникват в резултат на процесите на несъответствие на движението на вътрешната енергия.

В живота си хората използват по-малко от половината от обема на белите си дробове, вдишвайки въздуха повърхностно и учестено. Този неправилен подход нарушава работата на различни системи в организма и провокира появата на доста различни здравословни проблеми, започвайки от безсъние и стигайки дори до атеросклероза.

С какво е опасно неравномерното дишане?

Учестеното и повърхностно дишане способства за развитието на астма, хипертония, сърдечно-съдови и редица други заболявания. Стремейки се да компенсира излишната загуба на въглероден двуокис, тялото включва защитния механизъм.

В резултат на това се получава свръхнапрежение, което води до увеличаване на секрецията на слуз, повишаване на нивата на холестерола, стесняване на кръвоносните съдове, спазми на бронхиалните съдове и гладката мускулатура на всички органи.

Съвети за поддържане на равномерно дишане

Ползи от равномерното дишане

Равномерното дишане стои в основата на крепкото здраве, силата и дълголетието. Ползите от дихателните упражнения са огромни, защото по този начин може да се научите да поддържате равномерно дишане и не само. Ето още някои:

- Профилактика на различните заболявания на бронхите (бронхиална астма, обструктивен, хроничен бронхит);

- Масаж на вътрешните органи, подобряване на чревната подвижност и укрепване на коремните мускули;

- Повишаване на концентрация на вниманието и на интелектуалната дейност;

- Намаляване на умората, борба със стреса и безсънието;

- Прилив на енергия и отлично самочувствие;

- Млада и стегната кожа, свалянето на излишните килограми.

За да поддържате равномерното дишане може да изпълнявате тези 5 лесни стъпки:

1. Запознайте се с методите за правилно дишане и започнете да ги правите постепенно, увеличавайки натоварването всеки път;

2. Тренирайте на чист въздух и с удобно облекло;

3. Не се разсейвайте от дихателната гимнастика. За да се достигне максимален ефект, е важна концентрацията;

4. Дишайте бавно и не бързайте, тъй като именно равномерното и бавно дишане спомага за по-ефективното насищане с кислород на организма;

5. Правете упражненията с удоволствие. Ако се появят някакви неприятни симптоми, тогава веднага спрете тренировката и се консултирайте със специалист.

Как да се научите да дишате равномерно?

Как да дишате равномерно

За да бъде дишането максимално пълно и равномерно, трябва да обръщате особено внимание на долната част. Съществуват три типа дишане: гръдно, диафрагмено и смесено. Именно при диафрагменото (долно) дишане организмът се насища с най-много кислород.

Необходимо е да заемете следното положение - легнете на твърда повърхност, например на пода. Едната ръка сложете на гърдите, а втората на корема. След това вдишайте максимално дълбоко. Колкото по-силно и равномерно дишате, то толкова е по-полезно това упражнение. Необходимо е да е стремите към достигането на максимален ефект.

Същевременно с това ръката, която в този момент лежи на гърдите ви, ви трябва, за да контролирате нейната неподвижност. От друга страна с втората пък усещате движенията на корема и по-конкретно на диафрагмата.

След като в белите дробове не е останал кислород, вдишването трябва да се извършва възможно най-леко, равномерно и повърхностно. След като изпълните упражнението правилно, то веднага ще усетите прилив на енергия и лекота при дишането.

Тези съвети за равномерно дишане са от голямо значение и ще ви помогнат да се научите да дишате правилно. По този начин ще се заредите с много сили и енергия, ще се избавите от натрупания през деня стрес.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати