advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Какво представлява кръвното налягане?

Какво представлява кръвното налягане?

Какво представлява кръвното налягане?

Когато сърцето ви бие, то изпомпва кръв, която циркулира из тялото ви и отнася кислород до клетките като по този начин ги захранва с енергия. По време на тази циркулация, кръвта ви осъществява натиск или налягане върху кръвоносните ви съдове.

И именно това се нарича кръвно налягане - натискът, който кръвта осъществява върху кръвоносните ви съдове.

Ако кръвното налягане е високо, това допълнително напряга артериите и сърцето ви и води до проблеми със сърдечно-съдовата система, хипертония, инфаркти и инсулти.

За да разберете дали кръвното ви налягане е високо, ниско или нормално, най-лесният начин е да го измерите. Защото много често аномалиите в него може да протекат без симптоми.

Какво означават показателите, които виждате на екрана?

Всяко измерване на кръвното налягане отчита две числа, които указват горната и долната граница. Горната граница показва систоличното, а долната - диастоличното кръвно. Горната граница е най-високата степен на кръвно налагане в съдовете ви, а долната - най-ниската, която се появява при отпускането на сърцето.

Кога кръвното налягане е нормално?

Измерване на кръвно налягане

В идеалния случай кръвното налягане трябва да е 120 на 80. То указва, че човек е в добро здраве. Рискът от инфаркт, инсулт или други сърдечно-съдови проблеми е нисък. Ако водите здравословен начин на живот, то увеличавате шансовете си да запазите тези нива.

Ако обаче показателите се качат до или над 140 на 90, тогава трябва да потърсите лекарска помощ. В най-добрия случай това е единично явление, но може да се говори и за хронична хипертония. Ако поддържате непрестанно високи стойности, това повишава и вероятността от инфаркт или инсулт.

Как да разберем дали кръвното ни налягане е високо?

Най-лесният начин, както вече споменахме, е като го измерите с апарат, защото обикновено няма да го почувствате.

Понякога обаче то е съпроводено с главоболие или общо неразположение, което не знаете на какво се дължи. Ако имате и семейна обремененост, то тогава трябва редовно да измервате стойностите му и да следите състоянието си, за да се вземат навременни мерки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати