advice.bg»Статии»Домашни любимци»Кучета»Може ли кучето да яде хляб

Може ли кучето да яде хляб

М. ГеоргиеваМ. Георгиева
Новак
512020
Безопасно ли е да се дава хляб на кучето
Снимка: Ella_87/pixabay.com

Хлябът е по-голям от всичко! Така че ни учеха в училище. Без филия хляб няма вкусен обяд е друга поговорка, с която не може да се спори. Кой от нас не обича примамливия, уютен аромат на прясно изпечен хляб!

Сега да отидем на разходка и да разгледаме най-близкия парк. Със сигурност някой вече е поръсил трохи за гълъбите и другите птици! Почти всички представители на света на птиците много обичат хляба, защото той е толкова богат на въглехидрати. Но дали е безопасно да храним кучето с хляб?

Разбира се, идеята не е да изпадаме в крайности. Давайте на кучето си хляб, но най-важното - поддържайте умереност в храненето на кучето с този продукт. Точно както при нас, хората, прекомерният ентусиазъм към хлебните изделия често води и до наднормено тегло при кучетата.

И в ежедневието специалистите не виждат нищо лошо да дадат на домашния си любимец резен бял пшеничен хляб. Но не като основна диета! Хлябът за кучета е подходящ само като лакомство.

Има ли ограничения? Да, има. Преди да дадете хляб на кучето, уверете се, че вашият домашен любимец не страда от хранителни алергии. Както беше отбелязано по-горе, хлябът е много богат на въглехидрати, излишъкът от които води до затлъстяване.

Освен това, въвеждайки хляб в диетата, уверете се, че кучето води активен начин на живот, изразходва много енергия, получава достатъчно възможности за разходка. Ако вашият домашен любимец предпочита обичайния заседнал начин на живот, характерен и за хората, хлябът не е за предпочитане.

Освен това, не всеки хляб е полезен за вашето куче. След като посетите който и да е супермаркет, в отдела за хляб ще видите много различни сортове, включително ароматизирани, с лук, чеснови багети и др.

Отровни храни за кучета

Както помним лукът и чесънът във всичките им форми са отровни храни за кучетата. Хлябът с различни аромати и подобртели също не е подходящ (а и за вас самите не препоръчваме да избирате такива продукти).

Ароматизирани кифлички със стафиди, поръсени с ядки и други вкусни добавки изглеждат страхотно. Но на кучетата не трябва да се дава нещо подобно, категорично! Грозде, стафиди, многото разновидности на ядки са токсични за нашите четириноги приятели.

Смята се, че парче хляб ще спаси ситуацията, ако домашният любимец погълне нещо неядливо, някаква остра кост, която може да нарани хранопровода.

Ако четете форумите за кучета, можете да намерите хвалебствени оди за такава диета и подобен метод. Във всеки случай той не представлява сериозна опасност.

Но има много по-подходящи методи Бихме ви посъветвали да лекувате диария при кучето с варен ориз или парчета несолено варено пиле. Неконцентриран пилешки бульон също е подходящ.

Но що се отнася до погълнатите кости, по-добре е да не губите време за експерименти, а да побързате и незабавно да посетите ветеринарен лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest