Признаци, че сте лесна плячка за хакерите

лесна плячка за хакери

Хакерските атаки не се случват само във филмите, нито са насочени само към големите компании. Всеки от нас може да стане жертва на хакерски атаки. Дори и най-добрата антивирусна програма няма да ви защити от всичко в интернет, ако вие самите не развиете навици за онлайн безопасност.

Ако още не сте свикнали с интернет или просто никога не сте чели за нещата в онлайн пространството, които ви излагат на опасност, време е да промените това. Има няколко признака, че сте лесна плячка за хакерите, които можете да поправите почти без никакви усилия.

Един от първите навици, които интернет ползвателят трябва да развие, е да не отваря нищо, което му е изпратено или е качено някъде от непознати източници. Ако сте прекарали достатъчно време онлайн, най-вероятно знаете какво е спам.

Въпреки, че спамът е една от най-невинните форми на интернет насилие, при грешен подход към спама, той може да нанесе много вреди. Например, когато получавате спам писма в пощата си, ако не ги отваряте, а ги преместите в папка „спам”, те са безобидни.

Но ако отваряте такива писма и сваляте от тях файлове, то значи сте много лесна плячка за хакерите. Файлове или линкове в спам писма могат да съдържат вируси, които да рискуват вашата безопасност.

Същото се отнася и за реклами, изскачащи прозорци и разрешения за известия от уеб-сайтове. Освен бисквитките и условията за позване, сайтовете рядко ще искат от вас друго, с което да се съгласите, за да ги използвате. Ако някой сайт иска от вас да му разрешите да ви изпраща нотификации, блокирайте го.

Обичайно това не влияе на функционалността на сайта, но ще ви спаси от спам.

онлайн безопасност

Както не трябва да приемате нищо от съмнителни източници, така и вие не трябва да им давате нищо.

Ако въвеждат личните си данни в непознати онлайн сайтове или купувате неща от неизвестни и съмнителни сайтове, то можете да останете не само без покупката си, но и с откраднати лични данни. Не предприемайте онлайн пазаруване, освен ако сайтът не е известен и използван от много хора.

Разбира се, няма как да не споменем паролите. Те са много важна част от нашата интернет безопасност. Ако използвате лесни и очевидни пароли, не само хакери, а и обикновените хора биха могли да получат достъп до акаунта ви.

Пък ако използвате една и съща очевидна парола за всеки ваш акаунт, тогава ставате съвсем лесна плячка в онлайн пространството. Обаче, ако си мислите, че дълга парола означава сложна парола, това не е вярно.

Освен очевидните “123456789”, вашето име, ЕГН, “password” и други подобни, има и други пароли, които са също толкова лесни за хакерите. Силни и ефективни пароли са тези, които се състоят от големи и малки букви, цифри и по възможност символи. Колкото по-разнообразна е паролата, толква по-силна е. Само трябва да се постараете и да я запомните.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати