Защо има високосна година?

Високосна година?
Снимка: RioMike/ pixabay.com

Всяка година има 365 дни. Това е времето, което е нужно на Земята, за да направи една пълна обиколка на Слънцето. Всъщност на Земята са нужни 365 дни и 1/4, т.е. всяка година на сметката на календара се натрупва 1/4 ден. Затова и на всеки четири дни добавяме един ден и получаваме т.нар. високосна година.

Проблемът е открит още преди новата ера от хората на император Юлий Цезар. Той издава специален декрет, с който на всеки четири години трябва да се добавя един ден. Така се създава и т.нар. Юлиански календар.

Това обаче отново не било напълно точно изчисление, тъй като всъщност една година има 365.242 дни. С вековете тези малки несъответствия в календара се натрупали и към края на 16 век вече се били натрупали около 10 дни. По това време е създаден Григорианският календар, с който се създава и терминът високосна година и се решава допълнителния ден да е 29 февруари.

Всъщност високосна година е всяка година, която може да се раздели на четири. Когато става въпрос за настъпването на нов век, тогава годината трябва да се дели на четири и на 400. Например 800 и 2000 година са били високосни, но 1900 не е била. Това е така, защото и трите се делят на 4, но 1900 не може да се раздели на 400. Това също така означава, че губим една високосна година на всеки 400 години.

Ще се запитате - Какво толкова? За какво са ни нужни тези няколко часа?

Защо има високосна година?

Ако нямаме високосна година, тогава ще губим около 6 часа на година. С въвеждането на високосна година календарът ни съвпада с движението на Земята около Слънцето. Успяваме да запазим цикличността на сезоните в едни и същи месеци и периоди. Това няма да стане за ден или два, но с течение на вековете нещата ще се променят. Само за пример - за 100 години можем да изгубим 24 дни, което си е близо месец.

Защо февруари има 28 дни?

Това също се свързва с времето на големите римски императори. По времето на Юлий Цезар февруари има 30 дни, а август - 29. Когато на власт идва император Цезар Август, нещата се променят. Според него не може месецът, кръстен на неговия предшественик, да бъде с 30 дни, а месецът, кръстен на него - с по-малко. Така той решил да вземе два дни от други месеци и ги взел от февруари.

Традиции, свързани с високосна година

На високосна година жените предлагат сватба

Най-разпространената традиция и вярвания за високосна година е практиката жените да предлагат брак по време на високосна година. Тя се свързва с множество исторически фигури и различни легенди. Една от тях разказва за Света Бриджит, която се оплакала на Свети Патрик, че понякога жените трябва да чакат дълго, за да получат предложение за брак. Според легендата Свети Патрик дава на жените един ден на всеки четири години, в който те могат да отправят такова предложение - един ден в края на най-краткия месец.

Какво, ако съм роден на 29 февруари?

Невероятно, но факт - от близо 8 милиарда от хора на тази планета, само около 200 000 души са родени на 29 февруари. Обикновено хората, родени на тази дата, празнуват на 28 февруари или на 1 март. Ако ставате на 18 години обаче, е хубаво да изчакате до 1 март, за да сте официално пълнолетни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати