Ползи от оцета за здравето и дома

ползи от оцета за здравето и дома

Макар в наши дни до голяма степен балсамовият оцет да е изместил нашенския ябълков оцет по употреба, няма да е никак зле отново да му отдадете полагаемото му се място в кухнята. И то не само за кулинарни цели.

Ябълковият оцет, освен че може да се използва за подправяне на ястия, супи, салати и т.н., има много по-широки приложения и то извън кулинарното му предназначение. Ето за какво друго можете да го използвате и много бързо ще установите, че той има много предимства пред балсамовия оцет.

1. Ябълков оцет за човешкото здраве

Ябълковият оцет е чудесно средство за подобряване функциите на храносмилателната система, за регулиране на кръвната захар, действа срещу газове и не на последно място е чудесно средство в борбата с излишните килограми. Необходимо е само всяка сутрин да пиете чаша топла вода, към която сте прибавили 1 с.л. ябълков оцет.

С помощта на ябълков оцет можете да се отървете от сърбеж по кожата, например след ухапване от насекомо. Капнете няколко капки от него върху памучен тампон и разтъркайте с него засегнатото място.

Открай време при болки в гърлото се препоръчва на всеки час да се прави гаргара със смес от 50 мл ябълков оцет и 200 мл топла вода. Той действа ефикасно срещу редица микроби и бактерии.

Ако разтворите 1 ч.л. оцет в 100 мл вода вече ще сте открили ефикасно натурално средство при възпаление на синусите, както и за отпушване на носа.

почистване на дома с оцет

2. Ябълков оцет за почистване на дома

Ябълковият оцет е мултифункционално средство, с което може да почистите както всякакви повърхности (кухненски плотове и шкафове, вътрешността на хладилници, миялни, перални машини и т.н.), така и останали петна по дрехите си. Особено подходящ е за използване върху цветните материи, защото той една страна ще премахне лекетата по тях, а от друга ще стабилизира цветовете им. Освен това има омекотяващ ефект върху тъканите.

3. Ябълков оцет за обезмирисяване

Ябълковият оцет има свойството да премахва всякакви неприятни миризми. Можете да държите купичка с ябълков оцет във фурната си с цел премахване мириса на загоряло или пък да изчистите с напоен с ябълков оцет памучен тампон или парцал хладилник или друг електроуред, който не сте използвали дълго време. Характерната тръпчива миризма на оцета ще изчезне бързо и след себе си ще остави само аромат на свежо и чисто.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати