advice.bg»Статии»Двор и градина»Отглеждане на цветя»Как да отглеждаме алое у дома?

Как да отглеждаме алое у дома?

отглеждане на алое вера у дома

Няма как да не сте срещали името Алое Вера. Редовно присъства в етикетите на всякакви козметични продукти- шампоани, балсами и маски за коса, кремове за лице и ръце и дори в медикаменти и хранителни добавки. На пазара от известно време дори се предлага и сок от Алое Вера.

Всичко това се дължи на факта, че това тропическо растение има всеизвестни и многобройни ползи за човешкото здраве, а най-хубавото е, че можете да отглеждате Алое Вера и у дома. Дори и да нямате никакъв опит с отглеждането на растения, не се двоумете, защото Алое Вера се отглежда с минимум усилия от ваши страна, а шанса да сбъркате нещо по отношение на грижите, които ще полагате за него са граничещи с нулата. Ето само какво ви трябва да знаете:

1. Снабдете се със стръкче Алое Вера, с глинена саксия, обикновена почва, торф и дребни камъчета.

2. При избора ви на саксия вземете предвид, че растението развива доста големи корени, поради което трябва да му осигурите достатъчно пространство.

3. Покрийте дъното на саксията с малко дребни камъчета за да направите т. нар. дренаж. Върху него, но до половината на саксията изсипете обикновена почва, горната половина покрийте с торфен мъх.

4. Посадете Алоето в средата на саксията като леко го притиснете в пръстта. За разлика от почти всички останали растения, които при засаждането си се поливат обилно, Алоето не трябва да бъде поливано 10-14 дни и първото му поливане трябва да е с малко количество вода.

отглеждане на алое

5. По принцип Алоето е растение, което не е особено водолюбиво и не трябва да го поливате по-често от веднъж на две седмици. Важно е да му изберете възможно най-слънчевото място в дома си, а ако времето е топло, можете да го отглеждате и на балкона си. При ниски температури задължително го прибирайте на топло.

6. Когато видите че от растението се подават нови издънки и те вече са достигнали ръст от над 4 пръста, то можете да се захванете с размножаването му, защото вероятно вече ще сте открили не само с каква лекота се отглежда, но и колко практично е то, особено по отношение грижата за външния ни вид. Веднага ще споделим, ча ако откъснете част от някое негово листенце и го разделите на две, можете директно да втриете в кожата си неговия сок.

7. Важно е, след като сте отделили новата издънка от майката Алое, да оставите нейната "рожба" за около 1 седмица някъде, така че долния ѝ край да започне леко да засъхва. Едва тогава можете да засадите новата издънка по начина, който тук сме описали подробно по-горе.

Прочетете още за грешките при отглеждане на Алое Вера и ползите от Алое Вера.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest