advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Какво можем да почистим със сода за хляб

Какво можем да почистим със сода за хляб

Почистване със сода за хляб

Содата за хляб е едно универсално средство, чиито приложения са толкова много, че трудно ще можем да ги изброим в тези редове. Знаете, че тя се използва масово в кулинарията, но тук ще ви покажем и че тя е чудесно средство за почистване. И то не само на текстилни материи. Ето какво можете да почистите със сода за хляб.

Почистване на фурната

Почистването на фурната става лесно и бързо, като поръсите малко сода в нея, изчакате няколко минути и забършете. Освен че ще почисти фурната ви, содата ще премахне и неприятните миризми. В никакъв случай обаче не я използвайте върху керамичните котлони, защото те лесно се надраскват.

Загорели тигани

Почистване на загорял тиган

Изненадахме ли ви? Когато не можете да се справите със силно загорели домакински съдове като тави, тигани и тенджери, не е необходимо да прибягвате до скъпи препарати. Содата е много евтина, но и е много ефикасна, що се касае до мазнини и следи от загоряло. Просто поръсете малко количество от нея върху загорелите домакински съдове, добавете вряла вода, изчакайте 5-10 минути, забършете ги с домакинска гъба (не с телената ѝ част, а с меката) и ги изплакнете. При почистване със сода бикарбонат бъдете по-внимателни единствено с онези съдове, които са с прекалено чувствително към надраскване покритие.

Почистването на кухненските си шкафове

Най-лесният метод за почистване на подобни повърхности е като ги навлажните с вода и после с парцал, кърпа или кухненско руло, което сте поръсили със сода за хляб, ги забършете. Изключение правят онези повърхности, като стъкло или инокс, които лесно се надраскват.

Пране на дрехи

Пране със сода за хляб

Използвайте сода за хляб за премахване на мазни петна по дрехите или тъканите. Можете да я втриете директно върху петното, да накиснете тъканите в леген с вода, в който сте разтворили сода за хляб или дори да я прибавите към праха за пране и да използвате почистващата ѝ сила, докато сте пуснали пералнята.

Почистване на сребро

Независимо дали ще почиствате сребърните си бижута или пък прибори, почистването със сода за хляб ще свърши чудеса. Просто поръсете малко от нея върху някоя стара четка за зъби, която сте намокрили с вода и разтъркайте сребърните предмети или бижута. Бързо ще видите как те възвръщат стария си блясък!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest